Viktigt att se över säkerheten och rutinerna på gården

Madeleine Barett Landergren
Madeleine Barett Landergren.

Det är viktigt att tänka på säkerheten både för sig själv och för sina anställda. Madeleine Barett Landergren, mjölkproducent på Gotland och förtroendevald i Tingstäde-Martebo lokalavdelning, har ordnat aktiviteter inom ramen för projektet ”Är du säker?”.

För flera år sedan gick Madeleine en kurs i studiecirkelform som hette ”Sunt bondförnuft”. 
Sedan dess har familjens lantbruk vuxit och i höstas anmälde hon sig till en teamsutbildning i Säker arbetsmiljö för att bättra på sina kunskaper. 
-    Att känna till riskerna och arbeta förebyggande är så viktigt för att undvika olyckor på gården. När man arbetar med djur är man aldrig riktigt säker. Det finns mycket som kan hända och då är det bra att ha med sig säkerhetstänket i vardagen, säger hon.

På gården, Landergrens lantbruk, har de flera anställda och de tar ofta emot praktikanter från skolor. De har alltid varit noga med säkerheten, visat och berättat om riskfyllda ställen och arbetsuppgifter. Teamsutbildningen fick Madeleine att tänka till en gång till kring vilka risker som finns med arbete inom lantbruk och vilket ansvar man har över sina anställda. Att inte gå in ensam till tjurar, att se sig för var man trampar, att pejla av läget med kon innan man går in i kalvningsboxen, att se till att allting fungerar på maskinerna…listan kan göras lång över vad som är viktigt att tänka på. 

Varningstejp på bommar

I slutet av mars anordnades en gårdsvandring på familjens gård för LRF-medlemmar över hela Gotland inom ramen för projektet ”Är du säker?”. Gårdsvandringen hade anordnats tidigare på Landergrens lantbruk för medlemmar i Tingstäde-Martebo lokalavdelning och Stenkyrka-Lummelunda lokalavdelning. 

-    Det här blev ett slags genrep med bra information och diskussioner, säger Madeleine.  

En konkret åtgärd som Madeleine gjorde på gården efter att hon gick utbildningen i höstas var att sätta upp varningstejp på bommarna som fälls ner till ingången till mjölkningsroboten. Alla anställda och praktikanter skriver på en lista med säkerhetsföreskrifter och de diskuterar säkerheten löpande på gården hela tiden.

Material och webbutbildningar

Projektet ”Är du Säker” finansieras av EU-medel och pågår under hela 2023 och det finns ett stort utbud av material och webbutbildningar du kan ta del av. Läs mer här: Är du säker? (prevent.se)  Vill du ordna en aktivitet i din lokalavdelning eller kommungrupp kan du kontakta maria.mehlqvist@lrf.se. 

Om du vill har rådgivning eller hjälp på din gård kring säkerhet och arbetsmiljö kan du ta hjälp av en rådgivare från Säker Arbetsmiljö Sverige. Som LRF-medlem har du tillgång till kostnadsfri telefonrådgivning alla vardagar. Läs mer här: Säker arbetsmiljö Sverige - Säker arbetsmiljö Sverige (sakerarbetsmiljo.se) 

-    Jag rekommenderar att man anordnar en gårdsvandring eller pratar med en rådgivare. Det är lätt att man blir hemmablind och inte ser alla risker på gården. Det är också jätteviktigt att man vet vad man ska göra om något händer. Att man är uppdaterad kring regler och vet vad som förväntas av en som arbetsgivare, säger Madeleine.