Hjortar skapar intresse

Ludwig aktiv på möte
Ludwig Larsson tyckte om att vara på medlemsmöte på Grinda.

Fokusera på vad du kan göra som markägare, arrendator eller jägare. Skaffa underlag genom att inventera markerna, räkna individer och placera ut referensburar. Utan kunskap kan Länsstyrelsen inte agera, betonade vilthandläggare Jan-Erik Dalemo.

Regionordförande Johan Lagerholm gav beröm och ros till länsstyrelsen i Sörmland vid medlemsmötet på Grinda söder om Malmköping som samlat ett 30-tal LRFare. Johan menade att de lyssnat in och tagit till sig det lantbrukare och boende dagligen upplever.

– Hjortstammen har närmast exploderat och nya vargrevir med föryngringar har blivit påtagliga. Men vi känner en förståelse och att Länsstyrelsen agerar inom det handlingsutrymme som finns och gör allt de kan. Här ser jag att vi kan hjälpa till och ge dem bra underlag, betonar Johan Lagerholm.

Uppmaningen riktar han till alla medlemmar; djurhållare, spannmålsbönder och skogsägare. Alla som rör sig i skog och mark, de som ser påverkan i landskapet. Vilthandläggare Jan-Erik Dalemo delade den uppfattningen. Länsstyrelsen behöver fler ögon och öron för att fatta väl underbyggda beslut.

– Som lantbrukare kan du skapa förutsättningar för en bättre avskjutning genom inventering som ger underlag till jaktlagen, stötta med logistik, en fyrhjuling, slaktlada eller ekonomiska incitament, tillstånd och andra ”morötter”. Sätt upp en gemensam målsättning, uppmanade Dalmo.

Här har även länsstyrelsen utvecklat sitt arbetssätt genom att utöka möjligheten för skyddsjakt och även ge möjlighet till jakt med mörkersikte och bildförstärkare. Han är inte främmande för att de även kan testa andra metoder när det gäller att inventera skador och populationer.

– Att ha en viltdjurspopulation i balans är avgörande för livsmedelsstrategin, vår matproduktion och även viljan bland lantbruksföretag att fortsätta driva verksamhet, konstaterar Jan-Erik.

Att skaffa sig kunskap gäller även i fråga om rovdjuren är minst lika viktig menade han:

– När ni ser något, om det så är ett spår – hör av er direkt till oss på Länsstyrelsen. Utan kunskap är det omöjligt för oss att agera. Ni är våra ögon och öron.