
Gårdsförsäljning av alkohol
Gårdsförsäljning av alkohol är en av flera viktiga reformer för att fler ska kunna leva och verka på landsbygden.
Om gårdsförsäljning
Den svenska produktionen av alkoholhaltiga drycker har utvecklats snabbt de senaste åren med nya vinproducenter, mikrobryggerier, cidermakare och destillerier som etableras runt om i Sverige.
Dryckesbranschen är inte en isolerad bransch utan är en viktig pusselbit i en lokal samverkan på landsbygden som skapar attraktionskraft och utveckling. Det finns ett ökat intresse från nya typer av långsiktiga investerare som närmar sig de gröna näringarna med ny teknik och med intresse för dryckes- och besöksnäringen.
Stort intresse bland konsumenter
Lokala råvaror attraherar i allt större utsträckning medvetna konsumenter med intresse för matkultur. Det som efterfrågas är kunskap om hur produktionen går till och var mat och dryck kommer ifrån. Lokalt och närodlat har en starkt positiv laddning som gynnar både dryckesföretagen och lokalsamhället.
Det finns ett stort intresse bland konsumenter att få besöka svenska producenter och kunna köpa med sig en flaska eller två i samband med besöket.
Hur fungerar det med alkoholförsäljning på gårdsnivå idag?
I nuläget kan besökare inte köpa produkterna i anslutning till produktionsstället, utan hänvisas till Systembolaget. Det innebär att man inte tar till vara på möjligheterna till landsbygdsutveckling och en utvecklad besöksnäring, måltidsturism i anslutning till produktionen.
Småskaliga dryckesföretag
Majoriteten av företagen är små, med färre än fem anställda. Flertalet har bara en eller två anställda. Utmärkande för branschen är den starka närvaron i glesbefolkade län.
Gårdsförsäljning skulle ge nya jobb
Det är framförallt i de små företagen där gårdsförsäljning skulle ge förutsättningar för nya jobb.
I de enkätundersökningar som LRF Lokal Mat & dryck lät Ipsos genomföra 2020 och 2021 svarade småskaliga alkoholtillverkare att de skulle öka antalet arbetstillfällen med 200% om de kunde ansöka om gårdsförsäljning i sin kommun. Det huvudsakliga skälet var att de ville utveckla möjligheter till besöksnäring och måltidsturism samt stärka sina möjligheter till innovation och utveckling.
Gårdsförsäljning bör tillåtas
LRF Lokal mat & dryck menar att gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker bör tillåtas snarast. Det skulle gynna småföretagares möjlighet att växa och skapa arbetstillfällen på landsbygden, samtidigt skull det möta konsumenters växande efterfrågan.
LRF vill att:
- Lagstiftningen om gårdsförsäljning ska utformas från ett företagar- och landsbygdsperspektiv samtidigt som Systembolagets monopol bevaras.
- Riksdagen beslutar om en gårdsförsäljningsmodell som inkluderar alla småskaliga tillverkare av hantverksmässigt producerad alkoholdryck att sälja från sitt produktionsställe.