LRF Margareta Åberg och landsbygdsminister Jennie Nilsson diskuterade svensk grisexport i P1s Nordegren & Epstein nyligen. 

Där bland annat Danmark och Tyskland har lyckats med att skriva ett avtal med Kina, så väntar svensk grisnäring fortfarande, tre år efter att bland annat LRF besökte Kina, på ett handelsavtal.

- De kinesiska delegationerna är mycket imponerade av svensk djurvälfärd och efterfrågan är enorm. Men det är länder som skriver avtal - inte branscher, sa LRFs grisexpert Margareta Åberg.

Danmark föredöme som exportland

Landsbygdsminister Jennie Nilsson erkände att Danmark har jobbat längre och mer strategiskt med exportfrågor, men att ökad export är en del i den nationella livsmedelsstrategin.

- Det är viktigt att öka vår export av livsmedel och vi tittar nu på hur andra länder har jobbat strategiskt med att öka sin export, säger Jennie Nilsson.

Svenska grispriser måste höjas nu

Margareta Åberg var tydlig med att svensk grisnäring fortfarande knäar på grund av torkan i fjol.

- Vill vi ha svensk gris även i framtiden så måste priserna höjas nu - oavsett om det blir avtal med Kina eller inte. Det är också viktigt att utveckla andra detaljer än fläsk och skinka. I andra länder äter man andra detaljer och nya spännande rätter baserat på det svenska grisköttet, säger Margareta Åberg.

Lyssna på hela inslaget här