Normalt står Kina för 46 procent av världsproduktionen av fläskkött. De närmsta åren lär det bli en betydligt mindre andel.
Mer än en fjärdedel av det kinesiska grisbeståndet, vilket motsvarar cirka 5 procent av det globala utbudet av fläskkött, riskerar nödslakt på grund av den explosionsartade spridningen av Afrikansk svinpest.

– När Spanien och Portugal fick afrikansk svinpest på 1950- och 1960-talet tog det tio år innan de blev av med pesten, säger Margareta Åberg som nu ser att världspriset på fläsk stiger kraftigt.

I EU har avräkningspris för fläskkött lyft med drygt 21 procent på ett år och EU-ländernas export av fläskkött till Kina har ökat med 26 procent.

Sveriges grisbönder knäar

Margareta Åberg hoppas nu också att svenska grisbönder får del av prisökningarna.

- Det vore otroligt behövligt. Sveriges grisbönder knäar efter fjolårets torka. Foderpriserna är två till tre gånger högre än ifjol. Priset behöver gå upp många kronor per kilo för att Sveriges grisbönder ska få ekonomin att gå ihop, säger Margareta Åberg till TV4 Nyheterna (scrolla 2 min in i sändningen).

Oroas av Afrikansk svinpest

Samtidigt som grisbönderna kämpar med ekonomin oroas de också över att även Sverige ska drabbas av Afrikansk svinpest.
Pesten, som inte är farlig för människor, har spridit sig snabbt i EU under senare år och precis som i fjol går Jordbruksverket ut med information vid rastplatser och färjelägen om att vara varsam med charkuterier och att inte slänga mat i naturen.
– Pesten kan komma på en korvmacka, säger Margareta Åberg.

LÄS MER: Ladda ner Jordbruksverkets affischer här

Tullen har nu skärpt kontrollen av resenärer från främst Kina så att de inte tar med sig köttprodukter in i landet. Smittan har redan spridit sig till Vietnam, Kambodja och Bangladesh. I Europa har det hittats fall i framför allt Belgien och öst-Europa.

Rapportera direkt om du ser dött vildsvin

Enligt Maria Cedersmyg på Jordbruksverket är det avgörande att alla är uppmärksamma på risken för smittan och att man rapporterar in alla fall av döda vildsvin till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).
 Får vi in sjukdomen i Sverige måste vi hitta den så tidigt som möjligt. Det duger inte att det finns sjuka vildsvin i skogen i flera veckor utan att vi hittar dem, säger hon till TT.

6 bästa tipsen för att minska risken för spridning

1. Separera tamgrisar från vildsvinsbeståndet.
2. Ta inte med charkprodukter in i Sverige från länder där smittan finns.
3. Använd alltid skyddskläder vid besök hos grisbesättningar
4. Tvätta utrustning, skor och kläder noga efter jakt eller besök hos grisbesättningar i länder med smittan.
5. Tvätta även hunden noga efter vistelser i skogen i drabbade länder
Släng matrester i soporna, inte i skog och mark.
6. Rapportera alltid döda vildsvin eller misstänkta fall av smittade djur som påträffas
Källa: Jordbruksverket, Statens veterinärmedicinska anstalt