Mer information om den åttonde upplagan av festivalen presenterar här och i sociala medier efter sommaren.

Till dess - njut av svensk ost från er lokala producent!

Årets ostprofil 2021: 
Bredsjö mjölkfår AB

Utmärkelsen Årets Ostprofil instiftades av Ostfestivalen 2020 och tilldelas en person eller företag/organisation med fokus på och dokumenterad kunskap om svensk ost. Arbetet ska vara baserat på hantverksmässiga grunder där innovation och nytänkande är en del av vardagen. En ambassadör för den svenska ostkulturen helt enkelt. Årets Ostprofil 2021 är företaget Bredsjö Mjölkfår AB med motiveringen:

Årets Ostprofil är en av pionjärerna inom svensk osttillverkning och startade sin verksamhet redan under 80-talet, en tid med få gårdsmejerier i Sverige. Med ett stort engagemang och ett lite individualistiskt tänk har de banat väg och inspirerat andra att påbörja sin egen ystning. Med sikte på Roquefort började experimenten, som slutade i något helt annat; Bredsjö Blå - en lagrad fårost med inslag av blåmögel, där lagringskaraktären och råvarans smakutveckling är det som ger störst karaktär till osten och som numera får kallas för en svensk ostklassiker

Årets ostdisk 2021:
ICA Kvantum Flygfyren

Utmärkelsen Årets Ostdisk instiftades av Ostfestivalen 2020 och tilldelas en ostdisk där utbudet i all väsentlighet fokuserar på svensk ost och hållbarhet med ett brett utbud som regelbundet uppdateras. Personalen ska vara engagerad och kunnig, ha dokumenterad kunskap samt vara nyfikna och ha förnyelselusta. Årets Osdisk 2021 är ICA Kvantum Flygfyren med motiveringen:

Denna stora ICA Butik, som för många är porten till sköna Roslagen, erbjuder till och med de allra minsta av ostproducenter att synas och ta plats i butikens mycket välsorterade ostdisk. Man var tidigt en föregångare i att erbjuda ett stort utbud av svensk ost och har till och med arrangerat en egen Ostfestival i butiken. Personalen som ansvarar för disken har kunskapar långt utöver vad man kan förvänta sig och det är en fröjd att inför helgen få stanna till här och botanisera i detta fantastiska ostmekka.

www.ostfestivalen.se/