För att tilldelas LRF Mjölks Guldmedalj krävs långt och hårt arbete. Kriterierna är hela 23 års prickfri leverans av mjölk av toppkvalitet. Så gott som alla lantbrukare som passerat nålsögat befann sig på plats i Svenska Läkaresällskapets ombonade salonger för att ta emot sina välförtjänta medaljer.

Kungen och drottningen anlände klockan 11. Ulf Elfving, radioprofil, var konferencier och passade på att skoja lite med kungen, vilket skapade allmän muntration:

”Har Kungen druckit mjölk till frukost? Inte? Hur gör vi nu?”

Huvudpersonerna trädde upp på scenen

Efter ett inledningstal av Palle Borgström, ordförande i LRFs mjölkdelegation, var det dags för de verkliga huvudpersonerna att en och en kliva upp på scenen och ta emot sin välförtjänta hedersbetygelse i form av en förgylld medalj präglad med texten: ”För skicklighet och ansvarskänsla. LRF Mjölk” och mottagarens namn på baksidan. Även priset till Årets Mjölkbonde delades ut. I år gick utmärkelsen till Lars-Inge Gunnarsson, Skottorps säteri.

När pristagarna defilerat Kungen och scenen utbringade statschefen ett fyrfaldigt leve "för våra duktiga, duktiga mjölkbönder", som han uttryckte det, och trumpetare blåste en fanfar. 

"Bönder är diskriminerade"

Andra punkter i programmet var musikunderhållning och ett tal av Ardalan Shekarabi, civilminister. Han pratade bland annat om att Sveriges bönder är diskriminerade i offentlig upphandling av mat, något som bland annat togs upp av SR Radio Sweden som närvarade. Andra medier som bevakade var Expressen och Land Lantbruk.

Efter ceremonin intogs lunch på Skansen. På kvällen väntade en festsupé med dans på hotellet där mjölkföretagarna var ikvarterade. Årets kock 2012, Klas Lindberg, stod för menyn. Lindberg presenterade maten och talade om vikten av högkvalitativa råvaror.