Våra nuvarande kostråd lägger fokus på magra mjölkprodukter för att få mjölkens alla näringsämnen, men så lite som möjligt av mättade fettsyror. Det beror på att mättade fettsyror har kopplats till ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar och andra folksjukdomar. Men forskning sedan en tid tillbaka ifrågasätter om mättade fettsyror i feta mjölkprodukter kategoriskt ska betraktas som ohälsosamma. Vissa av dem verkar till och med ha en positiv effekt på hälsan. Inte minst fet ost lyfts fram som hälsosam på olika sätt.

Frågan är om, och i så fall när, denna forskning kommer att avspegla sig i näringsrekommendationer och kostråd. Har vi ett paradigmskifte runt hörnet?

Läs forskaren Fredrik Rosqvists mycket intressanta artikel i ämnet genom att klicka här!

Hösten 2019 arrangerade LRF ett seminarium, där Fredrik Rosqvist föreläste om just denna forskning. Här kan du se detta seminarium i efterhand. Klicka här!

Andra artiklar på lrf.se/mjolk om den nya forskningen om mjölk i allmänhet och mjölkfett i synnerhet finns här!