Idag har Anna Strömgren drivit Storboda Mjölk i drygt ett år tillsammans med sambon Joakim Vägermark. Statistik från Jordbruksverket visar att i den yngre generationen, upp till 35 år, är det fler kvinnor som är företagare inom det gröna näringslivet, än vad det är i de äldre generationerna. Anna säger att hon valde väg ganska tidigt, inspirerad av uppväxten på landet med närhet till morföräldrarnas smågrisproduktion och med ett stort intresse för hästar.

- Jag utbildade mig till agronom och arbetade något år som rådgivare på heltid, inom avel och foder. På helgerna var jag ute på gård, mitt i produktionen, och kände att det är där jag vill vara på heltid. Nu har jag ändrat fördelningen och är heltidsbonde och deltidsrådgivare. Det är så jag vill ha det.

Mjölkkor i Norrland lockade

Gården består i dagsläget av två bolag, ett med mjölkproduktion och 180 kor i en modern lösdriftsladugård där korna mjölkas i tre robotar, och ett med entreprenadföretag med maskiner för snöröjning, sandning och sprutning av växtskyddsmedel. Gården har ungefär 170 hektar vallodling och totalt sex personer arbetar på gården i varierande grad över året. Anna berättar att den ligger bra till för transporter, ett stenkast från E14 väster om Sundsvall, men också långt ifrån Sörmland där hon är uppvuxen. Att det blev en gård norröver säger hon handlade om lägre markpriser och även mer fördelaktig stödbild.

- Tillsammans med min sambo hade vi bestämt oss för att satsa på eget företag. Men vi hade inget lantbruk att ta över och begränsat eget kapital. Drömmen var mjölkkor i Norrland, så vi spanade på gårdar till salu och när en fin etablerad gård med modernt mjölkstall dök upp så slog vi till. Att det blev just en mjölkgård är för att det är en produktion med avkastning året runt. Det är väldigt varierande och häftig produktion.

Stöttar praktikanter att testa lantbruk

Anna tycker att det behövs fler kvinnor i lantbruket men tycker att det ibland blir fel fokus när man pratar om jämställdhet. Hon säger att det lika mycket handlar om att ge samma möjligheter oavsett var man är uppvuxen. Och oavsett kvinna eller man, så måste man bestämma sig för hur man vill ha det och stå på sig. Och inte ta åt sig för mycket av vad andra tycker och säger.

- Kvinnor är duktiga företagare och väldigt noggranna, speciellt med djur. Det behövs absolut fler inom lantbruket. Vi brukar ta emot praktikanter och ser till att visa både tjejer och killar alla delar av jobbet på gården så att de kan göra sig en egen bild av var de trivs bäst. Men det är lika viktigt att personer från staden får samma möjlighet att välja som personer från landet, det strävar vi också efter med våra praktikanter.

Kassaflöde från dag ett

Anna och hennes sambo köpte gården mitt i mjölkkrisen och man kan fundera på hur de vågade och om det fanns någon plan B.

- Lyckan är nog att vi köpte en så pass bra och välfungerande gård. Det fanns ett kassaflöde från dag ett. Sen har vi båda bra utbildningar så det finns alltid en plan B. Men vi har lyckats och är väldigt glada över vår gård. Nu är målet att driva ett attraktivt och välmående företag som folk trivs att jobba i och som bidrar positivt till andan i bygden.

Ny fas och framtid

Första året på gården handlade mycket om att förstå hur gården fungerade, få egna siffror på produktionen och få upp rutiner. Nu ser Anna att det börjar bli dags att ta tag i mer övergripande frågor kring produktionen och arbeta ännu mer förebyggande.

- Första året släckte vi en del bränder. Nu har vi personal som kan sköta rutiner och jag kan ägna mer tid åt att tänka nytt. Vi är lite kort om mark så det kanske vi behöver se över, kanske ska vi växa. Men man kan också tänka sig att gå åt andra hållet med gårdsmejeri. Vi vill också öka dialogen med kommunen för att få in mer närproducerat i äldreomsorgen och i skolorna. Sen gäller det att ha lite is i magen eftersom det finns en risk med att växa för fort, inte hinna med och kanske hamna i roller som man inte är intresserad av.

Fint att vara två

Anna säger att det är en styrka att vara två när man startar ett företag. Hon och hennes man kompletterar varandra, hon med större kunskap om djur och han med erfarenhet från växtodling och som driftsledare.

- Att starta eget var en dröm som vi verkligen ville följa. Att vi var två tror jag också är en oerhörd styrka, man kan backa upp varandra. Och så hade vi bra folk omkring oss som peppade. Det har varit väldigt tufft med mycket arbete men det är det värt när man får göra precis det man vill. Det är fruktansvärt kul att vara egen!

Läs om LRFs jämställdhetsarbete