Det råder ingen tvekan om att Anette Gustawsons budskap i debattartikeln "Ni skyller på mina kor – och drar till Thailand" gått hem både bland kolleger i de gröna näringarna och allmänheten.

Anette Gustawsons text är alltså den artikel som i skrivande stund – fredag eftermiddag – delats flest gånger i landet det senaste dygnet, närmare 38 300 gånger, enligt sajten socialanyheter.se.

Då hade texten på Aftonbladet.se fått 200 000 klick och 37 000 så kallade interaktioner, det vill säga delningar, kommentarer och så vidare.

Läsarna verkade även sympatisera med Anette Gustawsons budskap. I skrivande stund har 23 515 personer avgett röster under texten på sajten. Av dem höll 91,2 procent med, medan 8,8 procent var emot.

Nådde många via LRF

Även via LRFs Facebook, som länkade vidare debattexten, nåddes många läsare. Enligt en sammanställning gjord under fredagsförmiddagen hade texten nått ungefär 188 600 läsare enbart via LRFs Facebook.

Debattexten genererade i sin tur även flera nyheter via TV4 Nyhetsmorgon, Omni, Land och Newsner vilket ökade läsarskaran ytterligare.

Kortfattat uttryckt skrev Anette Gustawson att korna felaktigt får skulden för klimatpåverkan, trots att forskning visar att det är transportsektorn som står för 75 procent av utsläppen av växthusgaser medan djurhållningen för 5 procent.

LRF.se når Anette Gustawson efter morgonpasset den 2 december, dagen efter den stora mediestormen.

Hur kändes det att ha varit drottningen av Mediesverige det senaste dygnet?

– ­Overkligt. Men genomslaget visar hur viktig frågan är. Genom debattexten hamnade frågan om mat, klimat och utsläpp i ett bredare perspektiv. Det är coolt.

– Innan publiceringen tänkte jag: ”det blir inget av det här”, jag tjatar ju om mat och klimat hela tiden, men med facit i hand förstår jag att jag hittills inte nått ut till de breda massorna.

Du menar att det är först nu som du verkligen har fått genomslag?

– Ja, precis. I går tänkte jag: ”Okej, är det så här det är att nå ut på riktigt?”

Och i dag medverkade du i TV4 Nyhetsmorgon, hur var det?

– Jag var sjukt nervös. Det kändes helt otroligt roligt att få föra ut mitt budskap i tv. Visst, jag hade kort om tid men jag tycker ändå att jag fick sagt det jag ville.

Du har med din debattext skapat en debatt kring mat och klimat. Vad händer nu?  

– Jag har fullt fokus på vårt företag, det är min huvudsyssla. Men jag har fått ett erbjudande om att skriva debattinlägg i en branschtidning. Vi har nu skapat en arena som handlar om kossan och klimatet och jag hoppas att fler av mina kolleger hänger på, det hade varit fantastiskt.