Varannan svensk äter en semla i dag, fettisdagen. Men vad vore bakverket utan sin goda fyllning?

Under locket på varje fastlagsbulle gömmer sig ungefär 0,25 deciliter grädde. Enbart till semlorna i dag går det åt 125 ton vispgrädde, som till största del kommer från Sveriges 326 000 kor på landets 3 800 mjölkföretag.

Efterfrågan på grädde och smör ökar

Men det är inte bara till semlor som vi svenskar använder feta mejeriprodukter. Konsumtionen av grädde och smör ökar. Det berättar Lennart Holmström som är expert på mejerimarknad på LRF Mjölk och den som räknat ut ovan nämnda siffror.

— Vi använder mer grädde i matlagningen nu än för till exempel tio år sedan. Så produktionen av grädde och smör ökar, trots att antalet liter mjölk som produceras i Sverige minskar. Det beror på förändrade matvanor, säger han.

Mer grädde i dag än för tio år sedan

Några exempel: I dag tillverkas hela 84 000 ton vispgrädde per år i Sverige, något som kan jämföras med 57 500 ton 2006. Importen har under samma period ökat från 6 100 till 13 800 ton vispgrädde. Å andra sidan har exporten av svensk vispgrädde stigit med 15000 procent, från 10 till 1510 ton mellan 2006 och 2016.

Så njut din semla med svensk grädde i dag och sänd gärna en tacksamhetens tanke till Sveriges kor och mjölkföretagare!