Edvard Hollertz gjorde ifjol jämförelsen med Nobelpriset i Enköpings-Posten och vi på LRF Mjölk har hört den förr. För Guldmedaljörerna väcker verkligen nyfikenhet och beundran. Företagare som är stolta över sin produktion. Mjölkbönder som inspirerar sina kollegor och nya företagare som vill satsa på mjölken.

I år fick 37 mjölkbönder från Norrbotten i norr till Skåne i söder LRF Mjölks Guldmedalj för att ha levererat mjölk av toppkvalitet i minst 23 år. Medaljerna delades ut av en leende Prins Carl Philip. Varje år sedan starten 1958 har medaljutdelningen förrättats av en medlem ur Kungafamiljen. En tradition som mjölkbönderna är otroligt stolta och tacksamma för.

Hyllning till de svenska mjölkbönderna

Palle Borgström höll som vanligt ett inspirerande välkomsttal och Emilia Astrenius Widerström såg till att programmet flöt på. Vid ceremonin medverkade även Jens Mattsson, generaldirektör för Statens veterinärmedicinska anstalt, som verkligen hyllande de svenska mjölkbönderna för förebyggande djurhälsovård, biologisk mångfald och betydelse för en levande landsbygd. Vid Guldmedaljutdelningen delades även priset ut till Årets Mjölkbonde. I år gick utmärkelsen till Christina och Ulf Winblad, Womtorps Lantbruk. När samtliga pristagare defilerat scenen utbringade Prins Carl Philip ett fyrfaldigt leve för medaljörerna och trumpetare blåste en fanfar.

Efter ceremonin intogs lunch på Solliden tillsammans med Skansenchefen John Brattmyhr. Dagen avslutades med en festsupé på hotellet där medaljörerna var inkvarterade. Årets Kock 2012, Klas Lindberg, stod för menyn.

Guldmedaljörer goda förebilder

Allt fler blir medvetna om vad vi äter och hur maten påverkar vår jord. Det är bra och ledande forskare har nyligen konstaterat att mjölk även i framtiden kommer att vara en viktig del av en hållbar kost – både för vår hälsa och för vår planet. Men vi behöver också alla goda förebilder – förebilder som LRF Mjölks fantastiska Guldmedaljörer!

LÄS MER: Om Guldmedaljprogrammet
LÄS MER:
Guldmedaljutdelningen 2019