I antologin samlas matskribenter, journalister, forskare och experter för att reda ut hur mat gick från att vara något livsnödvändigt till att betraktas som något potentiellt livsfarligt. Initiativet till antologin togs av Anna Blomberg för ungefär ett och ett halvt år sedan. Hon är mediestrateg vid LRF Mjölks projekt Hjärta Mjölk. Det är också LRF Mjölk som har finansierat projektet. Vetenskapsjournalisten Jenny Jewert har varit redaktör.

Motiveringen lyder: Våra matvanor kopplas allt mer till den bild vi vill ge av oss sjä̈lva, och då gä̈ller det att kunna skilja på fakta och fiktion. I ”Varning för mat” bidrar en mängd kloka skribenter till att hålla i sär begreppen.

Medverkande författare är: Amina Manzoor, Britta Pelters, Carl Cederström, Claude Fischler, Daniel Rydén, Ebbe Schön, Emanuel Karlsten, Emma Frans, Jenny Damberg, Jonas Engman, Katrine Marçal, Po Tidholm, Sara Ask och Ulf Karl Olov Nilsson.

Bakom tävlingen står Måltidsakademien, som delade ut priser i hela 33 kategorier.