LRF Mjölks kartläggning visar att mjölkens näringsinnehåll är stabilt över tid. Men att vissa näringsämnen, däribland protein och kalcium, har ökat sedan 2001.

I mjölk finns 18 av de 22 näringsämnen vi behöver varje dag. Här kan du läsa om dessa 18. Bland annat beskrivs funktionerna i kroppen, förekomsten i mjölk, kemisk struktur samt vilka andra livsmedel som är källor till respektive näringsämne. De fyra näringsämnen som inte finns i mjölk är vitamin C, järn, vitamin E och koppar.

Vitaminer

Mineraler

Forskningsrapporter:

Näringsvärden i konsumtionsmjölk samt gräddeprodukter (2013)
Den svenska mejerimjölkens sammansättning (2009)

Mer information:

På Livsmedelsverkets webbplats kan du söka efter näringsinnehåll i olika livsmedel. Där kan du även läsa om de svenska näringsrekommendationerna.

Kontakt

Helena Lindmark Månsson, Expert nutrition och mjölkens sammansättning
Telefon: 08-787 53 90
E-post: helena.lindmark-mansson@lrf.se