Funktioner i kroppen

Folat är mycket viktig för proteinomsättning, för bildande av röda blodkroppar och uppbyggnad av nukleinsyror i cellernas DNA.

Tillsammans med vitamin B12 och B6 håller folat nere homocysteinnivån i blodet. Förhöjda nivåer av homocystein anses vara en riskfaktor för hjärtkärlsjukdom.

Brist på folat drabbar främst celler med snabb omsättning, till exempel blodceller och vid fostertillväxt. Försämrad bildning av röda och vita blodkroppar ger anemi (blodbrist) och ett försämrat immunförsvar.

Tillräcklig konsumtion av folat under graviditet är nödvändig för normal utveckling av fostret. Folatbrist kan leda till neuralrörsdefekter (ryggmärgsbråck) hos barnet och ökar risken för missfall, att föda barn för tidigt och att barnet föds med låg födelsevikt.

Dagsbehov och mjölkprodukternas betydelse i svensk kost

Rekommenderat intag av folat per dag är 300 mikrogram för män och för kvinnor över 30 år. Rekommenderat intag för gravida och ammande kvinnor är 500 mikrogram per dag.

Livsmedelsverket rekommenderar att vi varje dag konsumerar 5 deciliter mager mjölk/mjölkprodukter. 5 deciliter mellanmjölk innehåller 74 mikrogram folat. Det motsvarar 25 procent av dagsbehovet av folat för vuxna.

Enligt Livsmedelsverkets undersökning Riksmaten – vuxna 2010-11 bidrar mjölk, fil och yoghurt med 9 procent av intaget av folat, och ost med 3 procent.

Förekomst i mjölk och andra livsmedel

Folat är ett vattenlösligt B-vitamin. Riktigt använt är namnet fola" den form av vitaminet som finns naturligt i mat och folsyra den syntetiska formen av vitaminet som används vid berikning och i kosttillskott.

I mjölk är folat bundet till ett bärarprotein.

Halten folat i mellanmjölk är 14,8 mikrogram per 100 gram.

De största källorna till folat i kosten är grönsaker, bröd, mejeriprodukter, potatis och potatisrätter samt frukt och bär..

Processegenskaper

Folat är känsligt för både värme, urlakning, syre och ljus.

Referenser:

Kontakt

Helena Lindmark Månsson, Expert nutrition och mjölkens sammansättning
Telefon: 08-787 53 90
E-post: helena.lindmark-mansson@lrf.se