Funktioner i kroppen

Magnesium reglerar ett stort antal biokemiska och fysiologiska processer i kroppen.

Bland annat är magnesium nödvändigt för nerv- och muskelcellernas funktioner. Det behövs också vid tillväxten och bildningen av nya celler för att bilda byggstenar till våra gener. Magnesium är också viktigt för ämnesomsättningen och nära 300 av kroppens enzymer är beroende av magnesium för sin funktion.

Brist på magnesium kan ge till exempel beteendestörningar och störningar i hjärtfunktionen.

Dagsbehov och mjölkprodukternas betydelse i svensk kost

Rekommenderat intag för män är 350 milligram per dag och för kvinnor 280 milligram per dag.

Livsmedelsverket rekommenderar att vi varje dag konsumerar 5 deciliter mager mjölk/mjölkprodukter. 5 deciliter mellanmjölk innehåller 55 milligram magnesium. Det motsvarar 16 procent av dagsbehovet för män och 20 procent av dagsbehovet för kvinnor.

Enligt undersökningen Riksmaten – vuxna 2010-11 bidrar mjölk, fil och yoghurt med 9 procent av intaget av magnesium och ost med 2 procent.

Förekomst i mjölk och andra livsmedel

Magnesiumhalten i mellanmjölk är 11 milligram per 100 gram.

Magnesiumhalten i påverkas under normala förhållanden inte av fodret.

Magnesium finns framför allt i gröna grönsaker, bönor och ärtor, fullkornsbröd, kött och inälvsmat.

Kemi

Magnesium tillhör de alkaliska jordartsmetallerna och har den kemiska förkortningen Mg.

Skummjölken innehåller 98-100 procent av mjölkens magnesium. Av skummjölkens magnesium är 65 procent i löslig form (40 procent magnesiumcitrat, 7 procent magnesiumfosfat och 16 procent fria magnesiumjoner) och 35 procent associerat till kaseinmicellerna.

I kaseinet är hälften sammankopplat med kollodialt kalciumfosfat och hälften direkt bundet till fosfoseringrupperna.

Referenser:

Kontakt

Helena Lindmark Månsson, Expert nutrition och mjölkens sammansättning
Telefon: 08-787 53 90
E-post: helena.lindmark-mansson@lrf.se