Hårdost är ett koncentrat av mjölk vilket betyder att ost också är ett koncentrat av näring i form av vitaminer, mineralämnen, fett och protein. Generellt är ost ett livsmedel med högt näringsinnehåll men med vissa variationer beroende på ostsort. Till exempel så är hårdost näringstätare (mer näring per 100 gram ost) än mjukost. Ost med låg fetthalt innehåller mer protein, kalcium och vattenlösliga vitaminer än ost med hög fetthalt. Cirka en tredjedel av fettet i osten är omättat.

Fetthalten för hårdost varierar mellan 5 % och 38 %. De flesta hårdostarna har en fetthalt på maximalt 28 %. Nyckelhålsmärkt ost kan ha en fetthalt upp till 17 %.

En normalstor ostskiva (á 12 gram) innehåller endast två gram fett om man väljer en nyckelhålsmärkt ost. Enligt våra svenska näringsrekommendationer (SNR-05) bör vi äta 70-90 gram fett per dag.

Proteinet i ost är av hög biologisk kvalitet vilket betyder att det är lätt för vår kropp att tillgodogöra sig. Ost innehåller betydande mängder mineralämnen och vitaminer. Hårdost är ett av våra kalciumrikaste livsmedel. Två skivor innehåller lika mycket kalcium som ett glas mjölk. Förutom kalcium så är ost också rikt på mineralämnena zink och selen. Bland vitaminerna är det framför allt B-vitaminerna riboflavin, niacin och B12 som är betydande. För laktosintoleranta är hårdost en viktig källa till för framför allt kalcium och vitamin B12.

Ost skyddar tänderna

Att låta hårdost ingå eller avsluta måltiden kan löna sig. Flera studier har visat att det finns ett samband mellan ostkonsumtion och bättre tandhälsa. En förebyggande och behandlande effekt på tändernas hälsa tycks vara att äta cirka 25 gram ost per dag. Senare forskning tyder på att detta även gäller om osten är inkluderad i maten.

Ost har förmåga att normalisera ph-värdet i munhålan efter en måltid och därmed hämmas syraattacken på emaljen. En del studier visar också på att ost kan bygga upp skadad emalj och stärka tänderna. Sannolikt är det kombinationen av kalcium, fosfor och kasein som stärker tandemaljen och gör den tåligare mot kariesangrepp.

Andra speciella egenskaper som hårdosten har är att ostens mjölkproteiner är sönderklippta vilket medför att kariesbakterier inte fastnar lika lätt på tänderna. Ost verkar även kunna stimulera salivflödet. När salivmängden ökar minskar risken för hål i tänderna och inflammation i munnen.

Forskningsrapport: Näringsvärden i svensk hårdost med 5 % fetthalt

Referenser:

  • Öhlund I, Holgerson PL, Bäckman B, Lind T, Hernell O & Johansson I, Diet intake and caries prevalence in four-year-old children living in a low-prevalence country. Caries Research, 41, 26-33.
  • Drummond BK, Chandler NP, Meldrum AM. Comparison of the cariogenicity of some processed cheeses. Eur J Paediatr Dent. 2002 Dec;3(4) 188-194.
  • Herod EL. The effect of cheese on dental caries: a review of the literature. Aust Dent J. Apr;36(2):120-5.
  • Ahola AJ, Yli-Knuuttila H, Suomalainen T, Poussa T, Ahlstrom A, Meurman JH, Korpela R. Short-term consumption of probiotic-containing cheese and its effect on dental caries risk factors. Arch Oral Biol. 2002 Nov;47(11):799-804.
  • Kashket S, DePaola DP. Cheese Consumption and the development and progression of dental caries. Nutr Rev. 2002 Apr;60(4):97-103.
  • Johansson I. Milk and dairy products: possible effects on dental health. Scand J Nutr 2002;46:119-122.
  • Moynihan PJ, Ferrier S, Jenkins GN. The cariostatic potential of cheese: cooked cheese-containing meals increase plaque calcium concentration. Dent J. Dec Br 1999 25;187(12):664-7.

Kontakt

Helena Lindmark Månsson, Expert nutrition och mjölkens sammansättning
Telefon: 08-787 53 90
E-post: helena.lindmark-mansson@lrf.se