Funktioner i kroppen

Selen finns i alla kroppens celler och skyddar tillsammans med vitamin E cellen mot oxidation. Selen har också betydelse för ämnesomsättningen genom att aktivera sköldkörtelhormoner.

Koncentrationen av selen är extra hög i vävnader som är involverade i immunförsvaret, det vill säga lever, mjälte och lymfkörtlar. Musklerna och blodet innehåller mindre depåer av selen.

Dagsbehov och mjölkprodukternas betydelse i svensk kost

Rekommenderat intag för män är 60 mikrogram per dag och för kvinnor 50 mikrogram per dag.

Livsmedelsverket rekommenderar att vi varje dag konsumerar 5 deciliter mager mjölk/mjölkprodukter. 5 deciliter mellanmjölk innehåller 8,05 mikrogram selen. Det motsvarar cirka 13 procent av dagsbehovet för män och 16 procent av dagsbehovet för kvinnor.

Enligt undersökningen Riksmaten – vuxna 2010-11 bidrar mjölk, fil och yoghurt med 10 procent av intaget av selen och ost med 5 procent.

Förekomst i mjölk och andra livsmedel

Selenhalten i mellanmjölk är 1,61 mikrogram per 100 gram.

Berikning av selen i fodret till korna påverkar selenhalten i mjölk.

Livsmedel rika på selen är inälvsmat, fisk, skaldjur, renkött och paranötter. Karljohansvamp innehåller också selen men tillgängligheten är låg. Selenhalten i livsmedel varierar stort beroende på ursprungsland.

Kemi

Selen är ett grundämne som tillhör kalkogenerna och har den kemiska beteckningen Se.

Selen i komjölk är ospecifikt bundet till mjölkens protein, kasein och vassleproteiner. Selen ingår i en viktig aminosyra, selenocystein. Selen ingår i enzymet glutationperoxidas som har antioxidativa egenskaper.

Referenser:

Kontakt

Helena Lindmark Månsson, Expert nutrition och mjölkens sammansättning
Telefon: 08-787 53 90
E-post: helena.lindmark-mansson@lrf.se