Stig tog över föräldragården utanför Hörby som 18-åring och egentligen har han mjölkat ihop till en guldmedalj långt tidigare. Men från början drevs gården som ett dödsbo och det var först när Stig blev formell ägare som kvalitetsåren började räknas. Sonja kom in i bilden 1979 och även hon blev engagerad i korna och den förstklassiga mjölkproduktionen.

Vill nå toppen

Att nu ha nått fram till LRF Mjölks guldmedalj är mycket roligt, säger Stig.

– Den betyder mycket! Den är ett bevis på att vi har klarat det här jobbet bra i många år. Det är den finaste utmärkelse man kan få för mjölken och man vill ju gärna nå toppen.

I ladugården står i dag 55 kor som sköts av Stig och Sonja. Deras son Jerker jobbar också på gården, men främst med andra sysslor. Trots många år i yrket har arbetet kvar sin charm, säger Stig.

– Jag har jobbat med kor sedan jag slutade skolan och det är lika roligt nu som för 60 år sedan. Jag gillar variationen och jobbets olika delar. Allra bäst är det på sommaren när man har släppt korna på grönbete och ser hur de går och trivs i naturen.

Snälla seniorkossor

Under alla år har han och Sonja varit noga med kvaliteten. Det gäller att ligga i och ligga steget före om man ska lyckas, förklarar Sonja.

– Man måste veta att mjölken är på topp, redan innan den hamnar i tanken, då är det för sent. Därför gäller det att hålla koll på allt och se till att korna mår bra, då mjölkar de också bra. För oss är kvaliteten viktig. Dels för att vi levererar en vara till konsumenter, dels för att vi själva använder mjölken opastöriserad.

I ladugården finns alltid favoriter. Det kan vara kor som är extra trevliga eller kor som hänger med länge och mjölkar bra. Eller både och, berättar Sonja.

– Vi månar mycket om korna och flera har blivit runt 15 år, bland annat vår 111 Norla. Hon fick diplom som 100-tonnare för att hon lyckades mjölka över 100 ton under sin livstid. Det var en jättesnäll och speciell ko. Men alla kor är speciella på sitt vis.

Mjölk med mervärden

Sonja och Stig är stolta över gårdens mjölk och över sitt jobb. Att producera livsmedel känns viktigt och det är många litrar de har hunnit med under åren. Litrar som kommer med viktiga mervärden, konstaterar Stig.

– Samtidigt som vi producerar mjölk skapar vi jobb och en levande landsbygd. Det gör mig arg när folk klagar på korna utan att väga in hur de bidrar till biologiskt mångfald och hindrar markerna från att växa igen.

På gården är det självklart att arbeta med hänsyn till miljön och produktionen uppfyller kraven för Skånemejeriers miljöbonus.
– Vi funderade på att gå över till ekologisk produktion, men marken räckte inte till. Då blev det miljöbonus istället och som vi jobbar blir mjölkgården ändå ett fungerande kretslopp, säger Stig.

Har mer att ge

Det pigga paret på snart 78 och 64 år har inga omedelbara planer på pension. De funderar på att trappa ner lite, men det är inte helt enkelt, tycker Stig.

– I alla tider har man blickat framåt i jobbet och nu ska man plötsligt ta några steg tillbaka. Vi får se hur det går. Så länge Jerker hjälper oss kör vi nog på ett tag till.


Sonen Jerker uppskattar möjligheten att jobba föräldragården.