– Att få guldmedaljen är ett bevis på att man har lyckats. Det är också roligt att detta är gårdens andra. Även mina föräldrar fick den i början av 1990-talet, säger Johan Lindholm.

Han tog över gården vid millennieskiftet och har sedan dess satsat målmedvetet. 36 kor har blivit 160, han har byggt mjölkgrop och nyligen investerat i mjölkningsrobot. I december stod senaste projektet klart, ett stall med plats för 100 ungdjur. I dag jobbar Johan och fyra anställda på gården. En av dem är den 21-åriga sonen Viktor, möjligen en framtida guldmedaljör.

– Min son älskar att jobba med korna. Det är hans stora intresse och jag skulle bli förvånad om han inte tog över gården när det är dags för mig att gå i pension, säger Johan.

Omsorg ger seniorkossor

Även för Johan är det djuren som gör jobbet intressant. Han förklarar att varje ko har sin personlighet. Det är viktigt att lägga mycket tid i ladugården för att hålla koll på hur de mår, mjölkar och trivs. Alla som jobbar på gården drillas också hårt i renlighet och noggrannhet.

– De flesta som kommer hit påpekar att vi är noggranna och det är verkligen en förutsättning för att leverera den bästa mjölken. Jag skulle säga att 20 procent av arbetet på gården handlar om rengöring av maskiner och miljöer. Det gäller att vara grundlig och metodisk i precis allt man gör. Fasta rutiner är också viktiga, då mår korna bra, säger Johan.

Kor som mår bra kan mjölka både länge och mycket. Johan har ett stort avelsintresse och han har lyckats med ett dussin så kallade 100-tonnare på gården, kor som kommer upp i 100 ton mjölk under sin livstid. En mjölkade till och med 171 ton och blev en av de äldsta i Sverige.

– Hon hette 391 och blev 16 år och två månader. Hon hann uppleva alla våra mjölksystem. Hennes avkommor lever kvar här och de är ett hållbart släkte.

Skapar jobb i flera led

Johan är stolt över att vara mjölkbonde och leverera ett viktigt livsmedel utan antibiotika och med en djurhållning av svenska mått. Men han önskar att han kunde känna sig tryggare ekonomiskt.

– Arbetet med gården kostar ju lika mycket oavsett hur mycket vi får för vår produkt. Även kraven är samma oavsett priset. Om politikerna vill att vi investerar i svensk livsmedelsproduktion behöver de skapa förutsättningar som gör att fler vågar satsa, säger Johan.

Han påpekar att mjölkgårdarna betyder mycket för många. Ofta kallas de motorn på landsbyggden och i snitt ger de jobb till fem personer i olika led. Det gäller bland annat inom djurvård, mejeri, åkeri och foder- och maskinbranschen. Bara på familjen Lindholms gård jobbar fem personer.

– Det är ju också en anledning att vara rädda om oss livsmedelsproducenter, säger Johan.

Viktiga möten med kor

Mat, jobb, och öppna landskap – Johan tycker det är viktigt att informera om den insats som mjölkbönderna gör. Han tycker också att det är roligt att visa hur gården jobbar med djuromsorg och kvalitet. I dag finns det många konsumenter som inte kommer närmare matens ursprung än butikshyllan. Därför bjuder gården in till betessläpp på vårarna tillsammans med Falköpings mejeri. De brukar vara mycket populära, inte minst bland barnen.

– De får lite mejeriprodukter med sig hem och många av dem har nog aldrig ens sett en ko. Det känns viktigt att de får med sig det i livet. Det kanske gör att de väljer svensk mjölk i framtiden.