Den brittiska webbsidan www.ecocompanion.com tycker att Sverige är en av de bästa platserna i världen för människor som vill turista i naturen. Då undrar man vad det är som gör oss så speciella. Jo, det är skogarna, älgarna och bärplockningen som gör att de tipsar om Sverige bredvid destinationer som Borneo, Amazonas och Galapagosöarna 2017.

På min skogsgård bedriver vi naturturism sedan några år och ser verkligen att det finns många som vill komma ut i naturen.

Hyllas för turismen

Vi har öppnat vår by med vandringsleder, ekocafé och gårdsbutik och välkomnar också funktionshindrade. Vi bedriver även skogsbruk och det är konstigt hur vi ofta vi får beröm för turismen men kritiseras för skogsbruket som vi bedriver på samma gård.

Nu ska sägas att det inte är besökare som kritiserar oss. Nej, kritiken läser vi om i tidningar och ser på TV. Där får vi höra att hyggesbruk är fel och inte fungerar för ekoturismen.

Jag avverkar det mesta med hyggen eftersom det ger bättre tillväxt. Hyggena släpper fram sol till marken så hallonen tar fart och värmen når ända ner till skogshönsens reden. Givetvis är hyggena också populära hos älgarna.

Barnen uppskattar brukad skog

Jag lämnar en hel del träd på och utmed hyggena och leder vandringslederna intill och även ibland genom den täta frodiga ungskogen. Det uppskattar barnen som springer runt som i en spännande labyrint.

Det finns många undersökningar som visar att människor uppskattar en brukad skog mer jämfört med en mörk och igenväxt. De som försöker skapa en motsättning mellan naturturism och skogsbruk borde ta med sig en termos och komma ut i till oss.

Kristina Lindelöf, Ingebo hagar, Vimmerby