De långa ljusa dagarna och svala nätter, som vi har här i Norden, ger sötma och fin smak åt jordgubbarna som redan har skördats i växthus och odlingstunnlar. Nu väntar rikliga skördar när frilandsbären mognar, säger Magnus Engstedt, rådgivare vid Bärfrämjandet.

Det har varit oroliga frostnätter med minus fem grader men de bären som odlas i tunnlar har klarat sig bra eftersom plast och fiberduk värmer lite. Skörden av jordgubbar i odlingstunnlar och växthus har pågått i några veckor.

Utdragen blomning positivt för bonden

– Nu mognar bären också i snabb takt på friland i södra Sverige och då väntas större skördar. Redan till Nationaldagen kan många äta svenska jordgubbar. I år har blomningen varit betydligt mera utdragen eftersom vi har haft kyliga nätter. Då blir skörden mera utspridd i tid och stämmer bättre med den planerade produktionen.

LÄS MER: Jordgubbsodling i tunnel har fördubblats på 3 år

– Till skillnad från förra årets jordgubbsbrist på grund av värmeböljan i maj hoppas vi på en jämnare tillgång under säsongen, säger Magnus Engstedt. Han berättar att det i Sverige finns cirka 2 500 hektar frilandsodling av jordgubbar varav ungefär 100 av dem är tunnelodling.

Odlingsteknik har förlängt säsongen

– Det är en positiv utveckling med nya moderna odlingstekniker som förlänger säsongen för svenskodlat och den stora fördelen med svenska bär är att de är plockade idag eller i går. De har fått växa färdigt på plantan och därmed utvecklat den fina smaken. De tidiga jordgubbssorterna som skördas först är Honeoye, Rumba och Flair. Visst är det skillnad i smak mellan olika sorter men odlingsplatsen spelar stor roll, säger han.

3 tidiga jordgubbssorter

Honeoye: Har generös sötma och mycket bärsmak. Honeoye mognar tidigt i juni och finns över midsommar.
Rumba: Har en härlig friskhet och välbalanserad sötma i smaken.
Flair: Har ett spänstigt fruktkött och smakar mycket. Det har fin balans mellan friskhet och sötma.

C-vitaminrikt hälsobär

Jordgubbar innehåller många olika ämnen med antioxidativ verkan, särskilt olika polyfenoler, antocyaniner och ellagsyra. Jordgubbar är också mycket C-vitaminrika och innehåller mycket folat som är ett värdefullt B-vitamin.

Fira Jordgubbens dag den 29 juni

Då bjuder jordgubbsodlare in till aktiviteter och hyllningar av våra älskade bär. Håll utkik i lokalpress, på Bärfrämjandet på facebook och på barframjandet.se.