Så här dagarna innan midsommarhelgen intervjuades LRF-medlemmen och jordgubbsodlaren från Östergötland, Eva Axelsson i podden Värvet.

Hon berättar bland annat om att självplockning är trendigt igen.

- När vi köpte gården 1983 så var det populärt med självplock men sedan tynade intresset bort. Men de senaste två åren har intresset kommit tillbaka med stormsteg.

Dessutom förklarar hon varför Sverige, som så många andra europeiska länder, använder sig av utländsk arbetskraft.

- Vi vill jättegärna ha svenskar, men det har av tradition varit svårt att få tag på. Vi kan ju inte ta emot jättemånga som saknar erfarenhet, det blir jätterörigt. Våra anställda är professionella och effektiva. För 30 år sedan började Sverige ta in billig arbetskraft från Polen. Nu har de avtalsenliga löner. Skillnaden nu är att vi vill ha villig arbetskraft. De hade gärna jobbat mer, men vi har ju lagar och regler att förhålla oss till, säger Eva.

- Jordgubbsplockning kan låta lite romantiskt, men det är en stor industri och vi kräver som alla andra arbetsplatser att det är effektivt. 

- I hela Europa tar man in utländsk arbetskraft. I Polen plockar rumäner och bulgarer jordgubbarna. I Rumänien plockar afrikaner jordgubbar. Tyskland, Spanien och Italien har alltid varit beroende av utländsk arbetskraft.

Lyssna på hela inslaget här

LÄS MER: Palle Borgström om riskerna att byta hela personalen

FLER PODDTIPS: Bonden & Jag består av elva avsnitt som handlar om hälsosam mat, betande mular, vilt och klimat