En av Sveriges största pumpaodlare är Leif Nilsson som på några decennier har gått från att producera några hundra kilo till närmare tusen ton. Både SVT och TV4 besökte LRF-medlemmen Leif Nilsson i Löderup.

Svenskarnas intresse för halloween börjar märkas även på mattallriken.

- Det är ju ett bra vegetariskt alternativ. Vi äter själva en hel del, både butternut och spagettipumpa. Hokaidopumpan är fantastisk, ungrostad med andra grönsaker, säger Leif Nilsson i en TT-intervju.

LÄS MER: Stor studie visar att svensk mat är klimatsmart

Säsongens bästa, som är en samlingssida för, tipsar om finfina pumparecept, bland annat i långpanna. 

Förra året skördades drygt 3 500 ton pumpor i Sverige, enligt Jordbruksverkets statistik. Tre år tidigare var motsvarande siffra drygt 2 100 ton.

LÄS MER:  Rekordsiffror för svenskodlat

EUs största pumpaländer

Spanien 115 000 ton, Frankrike 96 000 ton, Tyskland 92 000 ton, Polen 75 000 ton, Portugal 75 000 ton. Källa: Eurostat