Rekordår för pumpaodlingen
Uppmärksamheten kring svenskmärkningen har lett till att det säljs rekordmycket svenskodlad pumpa. På tre år har försäljningen av svensk pumpa ökat med 66 procent, från 2 100 ton till 3 500 ton. Såväl SVT som TV4 har besökt några av Sveriges största pumpaodlare.
En av Sveriges största pumpaodlare är Leif Nilsson som på några decennier har gått från att producera några hundra kilo till närmare tusen ton. Både SVT och TV4 besökte LRF-medlemmen Leif Nilsson i Löderup.
Svenskarnas intresse för halloween börjar märkas även på mattallriken.
- Det är ju ett bra vegetariskt alternativ. Vi äter själva en hel del, både butternut och spagettipumpa. Hokaidopumpan är fantastisk, ungrostad med andra grönsaker, säger Leif Nilsson i en TT-intervju.
LÄS MER: Stor studie visar att svensk mat är klimatsmart
Säsongens bästa, som är en samlingssida för, tipsar om finfina pumparecept, bland annat i långpanna.
Förra året skördades drygt 3 500 ton pumpor i Sverige, enligt Jordbruksverkets statistik. Tre år tidigare var motsvarande siffra drygt 2 100 ton.
LÄS MER: Rekordsiffror för svenskodlat
EUs största pumpaländer
Spanien 115 000 ton, Frankrike 96 000 ton, Tyskland 92 000 ton, Polen 75 000 ton, Portugal 75 000 ton. Källa: Eurostat