Efter några år där produktionsvärdet har legat tämligen stabilt så har värdet under 2017 ökat med 10 procent.

 Vi har märkt att konsumenternas intresse har ökat. Debatten kring vår självförsörjningsgrad har gjort att folk är mer medvetna om vikten av att köpa svenska produkter. Ökar efterfrågan så ökar också produktionen, säger Marcus Söderlind, ordförande för LRF Trädgård.

LÄS MER: 8 anledningar att välja svenskt

Frilandsodlingen – grönsaker, plantskoleväxter, frukt och bär – står för 59 procent av det totala värdet medan växthusodlingen – köksväxter & bär, kruk- och utplanteringsväxter, snittblommor och lökblommor i kruka – står för resterande 41 procent.

Succé för Den stora planteringsveckan

Sett till den enskilda produkten dominerar morötterna stort med ett värde av 600 miljoner kronor, följt av jordgubbar, 570 miljoner, och lövfällande träd, 510 miljoner kronor. Därefter kommer växthusgurka och tulpaner med 320 respektive 300 miljoner kronor.

LÄS MER: Så kan Sveriges bönder fixa 50 000 nya jobb

 Ser man i ett längre perspektiv, de senaste tio åren, så har produktionsvärdet för de frilandsodlande köksväxterna mer än fördubblats och det är förstås oerhört glädjande. Under Den stora planteringsveckan märktes det ökande intresset från såväl konsumenter som handlare att köpa svenskodlade växter, säger Marcus Söderlind.

Genomsnittssvensken äter mindre än 400 gram frukt och grönt om dagen, vilket är under Livsmedelsverkets rekommendation på 500 gram om dagen.

– Ska vi fulla det utrymmet så ska vi fylla det med sådant som är odlat här. Så jag känner en stor framtidsoptimism, säger Marcus till TT.

Äppelodlarna en förebild

Med bättre produktions- och lagermetoder tror Marcus Söderlind att trädgårdsnäringen fortsätter att växa. Äppelodlarna är förebilder.

– Tittar du bakåt var ju äpplen en gröda på riktig nedgång, men producenterna har satsat på moderna lager, som gör att man kan lagra frukt väldigt länge och ändå ha en toppenkvalité.

Äppelodling är inne i en stark trend. Andelen hektar som används till äppelodling i landet har stigit med 12 procent de senaste sex åren och andelen odlare har ökat från 236 till 284 uinder samma tid. Var fjärde äpple som säljs är svenskt.

– Vi har fått flera nya företag med ganska stora odlingar. Det är möjligt då det finns en marknad och ett intresse för svensk frukt i Sverige. Dessutom är företagen effektiva och kan producera till konkurrenskraftiga kostnader, säger Sten Olsson, ordförande för LRF Trädgårds fruktsektion till LRF.se

Andra intressanta produktionsvärden

Frukt: 220 miljoner kronor, + 15 procent. Äpplen står för 87 procent av produktionsvärdet.
Bär: 640 miljoner kronor, + 13 procent. Jordgubbar står för 89 procent av produktionsvärdet.
Plantskoleväxter: 905 miljoner, + 4 procent. Lövfallande träd står för 59 procent av produktionsvärdet.
Växthusodling: 2,2 miljarder, + 11 procent. Gurka, kryddväxter och tomat står för cirka 800 miljoner av värdet.
Växthusodlade prydnadsväxter: 1,2 miljarder, + 13 procent. Tulpaner står för 25 procent av värdet.
Källa: Jordbruksverket. Siffrorna är från 2017 och jämförs med 2016