Foto: Diana "DiaDonna" Dontsova 

Ladda ner pressfoto

 

Ugnsbakad rotselleri med mathavre och brynt smör, 4 port

(del av receptet förbereds kvällen före)
4 dl okokt mathavre
1 rotselleri
150 gram brynt smör
färsk persilja
en näve rostade hasselnötter
salt
peppar
rapsolja

Aioli
2 äggvitor
1 liten vitlöksklyfta
1 tsk vitvinsvinäger
2 - 2,5 dl rapsolja
salt

Rödbetspicklade senapsfrön
2 påsar gula senapsfrön
1 rödbeta
1,5 dl vatten
1 dl socker
0,5 dl ättika, 12 %

Gör så här:
1. Börja med senapsfröna. Koka upp vatten, ättika, socker och riven rödbeta. Koka i ca 5 minuter. Låt lagen svalna. Sila bort rödbetan och lägg i senapsfröna. Låt stå över natten.
2. Koka mathavre enligt anvisningen på förpackningen.
Sätt ugnen på 200 grader. Skala rotsellerin och lägg över på en bit aluminiumfolie. Häll över rapsolja och salta. Linda in rotsellerin i folien. Baka i ugn i ca 1 ½ timme eller tills den är mjuk. Skär i mindre bitar när den svalnat.
3. Rosta hasselnötterna i en het panna tills de börjar få färg. Hacka i mindre bitar.
4. Gör aiolin. Separera äggen. Mixa äggvitor (i detta recept används alltså vitor, inte gulor) med en liten vitlöksklyfta och vitvinsvinäger. Tillsätt rapsolja i en tunn stråle samtidigt som du mixar. Smaka av med salt och peppar.
Smält smöret i en kastrull tills den bli brynt och luktar nötigt.
5. Lägg upp mathavre, rotselleri, hackade hasselnötter och persilja. Häll över brynt smör och picklade senapsfrön. Servera aiolin till. Salta och peppra.

Foto: Diana "DiaDonna" Dontsova

Ladda ner pressfoto

Mathavresallad med kål och Västerbottensost, 4 port

4 dl okokt mathavre
150 gram grönkål
½ liten rödkål
4 st polkabetor
Västerbottensost
färsk dill
rapsolja

Senaps- och honungsdressing
1 dl rapsolja
0,25 dl stark och grovkornig senap
2 msk honung
1-2 msk vatten
salt
peppar

Gör så här
1. Koka mathavre enligt anvisningen på förpackningen.
2. Sätt ugnen på 200 grader. Skär rödkålen i mindre bitar och ringla rapsolja över. Lägg rödkålen på en plåt och baka i ugn, ca 35 minuter eller tills den är mjuk och lite bränd på kanterna. Ta ut rödkålen och sänk värmen på ugnen till 175 grader.
3. Riv av grönkålsbladen från stjälken. Lägg över på en plåt. Ringla rapsolja över och massera in oljan över all grönkål. Salta och rosta i ugnen i ca 10-15 minuter. Viktigt att du rör om efter halva tiden.
4. Blanda alla ingredienser till dressingen. Vispa ihop med en liten visp eller gaffel. Vill du ha en rinnigare dressing, tillsätt mer vatten. Smaka av med salt och peppar.
5. Servera kokt mathavre, rostad rödkål, grönkålschips och smulad eller riven Västerbottensost. Toppa med dill, skivad polkabeta och dressing.