Filmer och presslunch om havre

I samband med en presslunch den 16 januari bjöd LRF Växtodling en grupp journalister och opinionsbildare på två nykomponerade rätter med mathavre som grund. Med på presslunchen fanns en havreodlare, en forskare, en matbloggare och en kock som tillsammans gav deltagarna en samlad bild av råvaran, odlarnas förutsättningar som företagare, pågående forskning och råvarans möjligheter i matlagningen. Det blev en lyckad träff som ska utvärderas för att se om detta kan vara ett sätt för att lyfta fler produkter och öka efterfrågan av svenska råvaror

SE FILMEN: Bjud på läcker mathavresallad

Samtidigt lanserades en film om havre och hälsa. Den släpptes på Facebook samma dag som presslunchen och är en del av satsningen Maten ska kännas bra i magen. Sedan tidigare ligger en drönarfilm ute på Facebook om en gård i norra Bohuslän med temat Det goda ägandet och är tänkt att få allmänheten att öka sitt gillande av svensk växtodling.

Tema Vatten i Balans

På Odling i balans vintermöte den 18 januari blev det vattentema efter ett år med först alldeles för lite vatten och sedan alldeles för mycket vatten på många platser i Sverige. LRF har uppmärksammat behovet av dränering med en enkät om dikesunderhåll. Den visade att det finns mycket att göra och att bristen på underhåll beror på miljöreglerna, kostnaden, för lite grannsamarbete m m. Både LRF och Jordbruksverket har tagit fram information och rådgivningsmaterial om detta. Det lär bli mer Greppa-rådgivning om vatten kommande år.

MISSA INTE: Webbinariet om hållbar intensifiering av växtodling 6 feb, Webbinariet om vattendirektivet 20 feb, Webbinariet om markavvattning 10 april

Akrylamid på tapeten

Vid sidan av larmen om mykotoxiner, kadmium m m var det under månaden larm om akrylamid. Denna gång gällde det potatischips, men det skulle kunna ha handlat om upphettad spannmål för frukostflingor. Några av åtgärderna man nu sätter in är byte av sort, ny gödslingsstrategi och även själva upphettningen i fabrik ses över.

Bondebåten kastar loss

Dygnet mellan 31 januari och 1 februari fick många LRF-medlemmar en chans att koppla av på färja och samtidigt lära sig mer om vad som är på gång i olika delar av Bonde-Sverige. Förutom mat, dryck och underhållning blev det många möten och mycket mingel i vår bransch.

LÄS MER: Bondebåten hyllas av resenärerna