De flesta svenska åkrar lider nu av torka. Lite mer uthållighet finns hos jordar med hög lerhalt och hos jordar som kan suga upp vatten underifrån. Än har vi inte tömt våra grundvattenlager, men det är ovanligt med så mycket värme och torka så tidigt att inte växterna har hunnit utveckla sina rötter. Dessutom är brandrisken mycket stor.

Det har varit en bekymmersam start för många vallodlare som redan från början var stressade av att de hade för lite överlagrat foder från det besvärliga fjolåret. Efter en rekordtidig förstaskörd har vallarna slutat att växa. Detta kan leda till foderbrist och slaktköer när man inte kan fodra sina djur. Å andra sidan kan vallarna leverera större skördar när det blir dags för andraskörden i år.

Fler insektsangrepp

Det höstsådda brådmognar och ingen stor skörd hinner matas när allt går så här fort. I årets värmebölja ser vi också fler insektsangrepp än normalt och mycket tidigare än vanligt. Vårsådden blev stor och sen i år på de flesta ställen och har knappt kommit upp, och den behöver nu mycket vatten för att rota sig och växa till.

Jordgubbar och andra fräscha primörer

Vinnare i vår är de trädgårdsföretagare som bevattnar sina grödor. I nuvarande Medelhavsklimat växer det betydligt fortare än det normalt brukar göra så här tidigt på säsongen. Redan på nationaldagen kan vi vänta oss svenska jordgubbar och sedan en fräsch kavalkad med närproducerade trädgårdsprodukter.