Anders Jonsson

Vem är du?

Jag heter Anders Jonsson och bor i Falun. Jag är journalist och har bevakat och analyserat svensk inrikespolitik sedan 1981. Utöver det driver jag en hästgård med 25-30 hästar, föder upp travhästar och är amatörtränare. Jag är också ordförande i Dalarnas Travsällskap.

Min roll i Hästdelegationen:

Jag är ledamot i hästdelegationen och hoppas att jag kan bidra till att stärka hela Hästsverige genom LRF-Häst. Vi behöver gemensamt driva på vad gäller regelverk och EU-regler för att gynna hästnäringen, att få hästen att betraktas som andra djur inom jordbruket. För att hålla landskapet öppet måste hästen också betraktas som ett viktigt betesdjur som ger EU-stöd. Att få de politiska beslutsfattarna att förstå hur viktig hästen är för en levande landsbygd är prioriterat för mig.

Vad är Hästdelegationens största utmaningar?

Att få förståelse för hästnäringens viktiga roll hos beslutsfattarna.

Vad kännetecknar svenska hästföretag om 10 år?

Förhoppningsvis en blomstrande näring, men jag är orolig eftersom finansieringen sviktar när intäkterna från spelet på hästar visar oroande tecken på den nya omreglerade spelmarknaden.

 

Vill du läsa mer om hästdelegationen och vad de beslutar på sina möten? Du hittar rapporter från alla möten och presentationer av representanterna HÄR.