När andra beskriver LRF, vill jag att man säger att vi är framåtriktade och sällan ältar det som har varit. Men förra året var ett extraordinärt år. 2018 var nämligen året då hela vår näring sattes på prov. Sverige brann och skörden torkade bort på våra fält. Ett år vi aldrig kommer att glömma.

Mitt i krisen fanns inte så mycket tid för reflektion, då agerade vi. Men nu när vi har hämtat andan är det tydligt vilken kraft som finns i landet. Många är vi som känner stolthet över den kraftfulla insats som bönderna gjorde mot bränderna. Över den gemenskap och omtänksamhet vi alla visade varandra och över det envisa arbete som alla ni utfört trots att tiderna varit osäkra och situationen tyngre än på mycket länge.

Det finns en enorm kraft i landet. Så länge Sverige har bönder och skogsägare i hela landet, kan vi alla känna oss tryggare. Detta har vi som är engagerade vetat länge, men efter sommaren är det många fler som vet vilken grundbult vi är i samhället, för beredskapen och livsmedelsförsörjningen.

Det enda positiva att säga om sommarens hetta, är att våra frågor har gjort en kometkarriär på politikernas och medias agendor under sommar, höst och nu under våren. När vi ser framåt är det just detta läge vi ska fortsätta att ta vara på.

2019 är kanske ett av de viktigaste åren för LRF på väldigt länge. I år satsar vi extra mycket på opinionsbildning och på att ta större plats i klimatdebatten. Vi jobbar också hårt för en god myndighetsutövning och ska se till att livsmedelsstrategin genomförs.

Jag ser fram emot konstruktiva diskussioner om detta, och många fler viktiga ämnen när vi ses på riksförbundsstämman den 21-22 maj.

Varmt välkomna till Sånga-Säby!

Palle Borgström
Förbundsordförande