Nu koras årets Exceptionella Råvara
16 oktober 2015
Måndag den 19 oktober samlas några av Sveriges mest välkända kockar och livsmedelsproducenter på matstudion Swedish Taste i Stockholm för att utse årets Exceptionella Råvara. Det handlar om att utnämna den bästa svenska råvaran av fågel, gris och nöt. I juryn ingår bland andra Roland Persson, Årets Kock 1990, köksmästare på restaurang Metropol Palais, Magnus Lindström, Årets Kock 2003, grundare av Swedish Taste, samt Stefan Eriksson, Årets Kock 2005, som driver företaget Råvaran AB. Media hälsas välkomna!
Under dagen kommer ett urval av produkter av varje råvaruslag testas utifrån utseende, mörhet, saftighet, smak och doft. Nivåerna är Bra Råvara, Utmärkt Råvara och Exceptionell råvara.
Några av de livsmedelsproducenter som deltar i Exceptionell Råvara är Johan Widing med Pärlhöna från Bokeslundsgården, Erika Olsson med Linderödsgrisen från Onsberga Gård, Gun Ragnarsson med gris från Ragnarssons samt Torbjörn Eriksson med Anguskorsning från Gymninge gård.
I samband med utnämningen kommer en lunch med råvaror från Sveriges bönder, signerad Magnus Lindström, Årets Kock 2003, att serveras.
Media är välkomna!
Program i korthet
09.00- 10.30 Introduktion till provning Stefan Eriksson, Årets Kock 2005, Råvaran AB och Systematisering i kvalitetsarbetet Ola Palm, forskningschef Institutet för Jordbruks- och Miljöteknik, JTI.
10.30 provning av Fågelkött
12.00 provning av Griskött
13.30 provning av Nötkött
Exceptionell Råvara startades 2011 av kocken Björn Frantzén och matjournalisten Mattias Kroon. Genom att samla några av Sveriges bästa kockar lade de grunden för utvecklingsarbetet med att ta fram exceptionellt fina, svenska råvaror i samarbete med Sveriges bönder. Idag är ett 30-tal kockar och ett 60-tal livsmedelsproducenter anslutna till projektet och nya ansluts löpande.