Redan i början på 2000-talet började Anna Wilén med Gourmetpotatis, små potatisar i mindre förpackningar med recept tryckt på påsen. Det var en helt ny produkt, tidigare hade de små potatisarna gått till djurfoder och gav därmed ett lägre pris till odlarna. Genom Gourmetpotatis har Anna Wilén varit med och skapat den förändring i matbutikerna som lett till att potatisen nu tar plats på ett helt annat sätt. Det är en ny produkt och ett nytt sätt att skapa värde. Därför har Anna Wilén utsetts till Sveriges nominering till den europeiska bondeorganisationen Copas innovationspris.

- Anna Wiléns Gourmetpotatis är en handfast och smart innovation som bidragit till att förändra marknaden för potatis på ett sätt som gynnar fler potatisodlare. Vi fick in många bra förslag på kvinnor med olika typer av innovationer inom de gröna näringarna, så juryn hade en svår uppgift. Det visar att det finns många innovationer av kvinnor som förtjänar att lyftas fram, säger Lotta Folkesson, ordförande i juryn och styrelseledamot i LRF.

Anna Wilén driver företaget Ängebäck Trädgård på sin släktgård Där Söre i Värmland. På gården producerar hon förutom potatis även jordgubbar och grönsaker.

- Jag är verkligen jätteglad över att få vara Sveriges nominering till Copas europeiska innovationspris. Det är stort och roligt att affärsidén att göra en attraktiv produkt av ”skräpet”, det som redan är producerat men ännu inte sålt, lyfts fram. Jag är övertygad om att det finns en hel del så kallat ”skräp” ute på gårdarna som egentligen är bra mat bara den kan hitta en framkomlig väg till kunden. Mycket handlar om att förpacka och att sälja. Och potatis är fortfarande det godaste jag vet - så nog är Gourmetpotatisidén uthållig alltid, säger Anna Wilén.

Den europeiska bondeorganisationen Copa vill också sätta ljuset på den viktiga roll som kvinnor har inom i det gröna näringslivet och visa på att det ofta är kvinnor som är innovatörer i branschen. Därför har Copa utlyst en innovationstävling för kvinnor inom de gröna näringarna.

LRF ska nu skicka in sin nominering till den europeiska bondeorganisationen Copa. Det europeiska priset kommer att delas ut av Copa under hösten 2016 i en internationell ceremoni.