– Det är tuffa krav och 23 år är något av ett maratonlopp, säger Gunnar Hedén i Värsås, som är en av årets guldmedaljörer.

Gunnar och hustrun Kärstin har sin mjölkgård i Värsås i Västergötland. Kärstin är född i stan, Gunnar på ett lantbruk utan kor, så det var inte givet att de skulle bli just mjölkbönder. En sommardag 1987 skulle Gunnar hjälpa en kompis att köra hö. Eftersom det började regna åkte Gunnar och Kärstin på gårdsvisning istället. Allt föll på plats och på den vägen är det.

Båda hade jobbat en del med kor och de hade många att fråga, så de kom snabbt in i yrket. De började med 22 kor, idag har de 55. Att satsa på mjölk av högsta kvalitet har alltid varit självklart.

– När man ändå gör något är det lika gott att man gör det på rätt sätt. Dessutom får man bättre betalt för mjölk som håller hög kvalitet. Det är viktigt att vara noggrann och göra likadant varje dag. Stallmiljön är också viktig. Kärstin har ett väldigt bra djuröga – det är en stor tillgång, säger Gunnar.

Korna mjölkar inte bara av högsta kvalitet, några av dem har mjölkat väldigt mycket också. Gården har haft två så kallade 100-tonnare, kor som kommit upp i 100 ton mjölk under sin livstid. Båda var av kosläktet Judit. Det är kul när kor hänger med så länge och mjölkar så bra, tycker paret Hedén.

Gunnar och Kärstin framhåller att mjölkgårdarna är ryggraden i landsbygden.

– Försvinner mjölken försvinner mycket av livet på landsbygden, arbetstillfällen, affärer, post och liknande, konstaterar de.

Tid: Prisutdelningen med Kung Carl Gustaf börjar kl. 10.00.

Plats: Svenska Läkaresällskapet, Klara Östra Kyrkogata 10, Stockholm

Bilder från utdelningen kommer att tillhandahållas av TT Bildbyrå. Vill du bevaka arrangemanget på plats? Anmäl dig i så fall omgående till Jan Petersson, pressansvarig. E-post: jan@contentera.se

Fakta om Guldmedaljen:
Guldmedaljen är den högsta utmärkelse som LRF Mjölk delar ut för att premiera mjölkens kvalitet. Kriteriet är att man ska ha levererat mjölk av bästa kvalitet i minst 23 år. Ändå sedan starten 1958 har medaljen överlämnats av en representant från Kungahuset. I år belönas 37 mjölkbönder med Guldmedaljen. Läs mer på www.lrf.se/guldmedaljen

För ytterligare information:
Hans Andersson, projektledare, 070-575 25 34
Jan Petersson, pressansvarig, 070-687 65 31