Vinnarparet är rusigt av glädje över priset, som delades ut vid Köttriksdagen i Tylösand i går kväll, fredag den 17 november.

– Framför allt vill vi tacka hela vår stora familj med barn och barnbarn, de har lika stor del i priset som vi. Vi kommer att fortsätta arbeta med en stor glädje i allt det vi gör, precis som hittills, säger Lars Nordlund och Pia Cederblad.

Nordlund och Cederblads gård stack ut lite extra när juryn gick igenom de 21 nominerade företagen, berättar Åsa Odell, ordförande LRF Kött och ordförande i juryn:

Det var många jättefina företag bland de nominerade, men Lars Nordlund och Pia Cederblad var bäst. Dels satsar de tydligt på nötköttsproduktion, dels har de flera andra intressanta verksamheter. Inte minst att Lars Nordlund stöttar bondekolleger som har det svårt genom projektet Bondekompis, den delen var väldigt viktig när vi korade vinnaren, säger Åsa Odell.

Vinnarna utses utifrån olika kriterier olika år. I år uppmärksammas så kallade kombinationsföretag, det vill säga gårdar som står på flera ben.

I paret Nordlund och Cederblads fall innebär det köttproduktion med ett 60-tal nötdjur. Köttet säljs via köttlådor. Till gården hör också 20 får, ett 30-tal grisar, hästar och höns. Därtill kommer entreprenadtjänster, gårdsbutik och inte minst en öppengårdsverksamhet.

– Vår gård öppen för alla – det kommer barnfamiljer, nyanlända, skolklasser – alla är jättevälkomna. Vi önskar att fler lantbruk vågade ha öppen gård, det vinner man framgång på. Vi brukar ha öppen gård den 1 maj, sist kom 1100 besökare, säger paret Nordlund och Cederblad.

utsågs i samarbete mellan LRF Regioner och regionala köttklubbar inom Sveriges Nötköttsproducenter, SNP. I juryn satt, förutom Åsa Odell, även Jan Forssell, ordförande Sveriges Nötköttsproducenter, Anita Jonasson, Gård & Djurhälsan och Pernilla Salevid, LRF Konsult.

Det är en sådan mångfald bland dessa företag som står för en viktig del av svensk nötköttsproduktion. De håller landskapet levande med sina djur, de fungerar ofta som motor i sin bygd. Det vinnande företaget är ett lysande exempel på ett sådant, säger Jan Forssell.

Motiveringen lyder:

”På årets nötköttsföretag kombineras framgångsrikt dikalvsproduktion i form av uppfödning och gårdsförsäljning av kött med ytterligare djurhållning, entreprenadkörning och flera andra verksamheter. Företagarnas varma engagemang omfattar besökare till gården, men också kollegor i behov av stöd och omsorg.”

Foto: Lovisa Svenn/LRF