Ostfestivalen samlar under tre dagar branschfolk, kockar, ostälskare och ett 40-tal ostproducenter och gårdsmejerier från hela landet med en sak gemensamt – att njuta av goda svenska ostar. På Ostfestivalen kan besökare botanisera bland hårdostar, färskostar och kittostar med ljuvliga smaker, dofter, former och konsistenser.

-  För LRF är det viktigt att interagera med alla som brinner för svensk mat. Vi vill berätta för än fler konsumenter, kockar och företrädare från restaurangbranschen om svenska livsmedels mervärden och höga kvalitet i de produkter som Sveriges bönder och odlare producerar, i detta fall den goda svenska osten med lång och spännande tradition. - Vill man veta mer om det svenska ostundret ska man definitivt bege sig till ostfestivalen och självklart provsmaka himmelskt goda ostar, säger Anders Holmestig, vice vd LRF.

Ett nytt spännande moment för i år är ICAs namngivningstävling för en helt ny hårdost, gjord på 100 procent svensk mjölk, som presenteras och namnges under festivalhelgen. I dagsläget ystas osten för fullt och har säljstart i september. Dock kan besökarna glädjas åt att det finns några få färdigproducerade exemplar som gör det aktuellt för en smakfull och exklusiv provsmakning.

-  Försäljningen av ost på svensk råvara har minskat under de senaste åren – en trend som ICA vill bryta. Vi tycker att det är hög tid att öka intresset för svenska hårdostar och lanserar nu en ny ost. ICAs satsning kommer förhoppningsvis uppmuntra fler att ta fram svenskproducerade ostar, och genom att erbjuda fler goda svenska ostar får bönderna bättre avsättning för sin mjölk, säger, Dan Jacobson, färskvaruchef på ICA Sverige.

www.ostfestivalen.se  

För mer information och kontakt.
LRFs presstjänst, telefon 08-787 57 77. ICAs presstjänst, telefon: 010-422 52 52