När? 16 januari 2018, kl 11.00 - 13.00
Var? Franzéngatan 6 (LRF-huset, anmälan i receptionen), Stockholm. T-bana Stadshagen, uppgång Mariedalsvägen.
Anmälan via e-post till ulrica.kraiman@lrf.se  

Program

  • Kort information om nya havresorter och forskningen kring hälsoeffekterna.
  • Provsmakning av nya enkla rätter baserade på havre.
  • Filmpremiär för en ny kortfilm om svensk havre i matlagning.

Fakta om svensk havre

  • Havregryn innehåller 13 gram protein per 100 gram, vilket kan anses högt i jämförelse med andra spannmål.
  • Proteinerna är byggda av essentiella aminosyror som kroppen inte kan producera själv utan måste få från maten. Några av de viktigaste är lysin, metionin och tryptofan.
  • Hälsosambandet mellan intag av havrebetaglukaner (kostfiber) och sänkt kolesterol är starkt.
  • Nya sorter innehåller mer betaglukan och protein.
  • Arbetet med forskning och utveckling av havresorter med fokus på hälsa bedrivs från ScanOats, ett forskningscentrum som nyligen beviljats 100 miljoner kronor för sin verksamhet. Det är den största satsning i Sverige som gjorts på en enskild gröda.

För mer information kontakta Isabel Moretti, LRF Växtodling, isabel.moretti@lrf.se, 076-1403554