Maten och moralen, som är en debattantologi om svensk livsmedels- och matproduktion, får en så kallad ”Special awards” i tävlingen Gourmand world cookbook awards, där mer än 200 länder från hela världen deltar. Kokböcker och annan form av måltidsinriktad litteratur deltar i olika klasser. Juryn leds av Edouard Cointreau.

Maten och moralen har tidigare fått pris i tävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur. Den har tagits fram av LRF Mjölk i samarbete med författaren Christer Isaksson som redaktör, och är utgiven på Ekerlids förlag.

– Boken är ett bidrag i samtalet om betydelsen av en svensk matproduktion. Världen behöver mer hållbar mat och svensk mjölkproduktion är en del av lösningen, säger Hans Andersson på LRF Mjölk.

Maten och moralen medverkar bland andra landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, miljöminister Isabella Lövin, Centerledaren Annie Lööf, generaldirektören för Jordbruksverket, Leif Denneberg, generaldirektören för Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, Jens Mattson, Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl samt Helena Jonsson, förbundsordförande Lantbrukarnas riksförbund, LRF.

Andra som får utmärkelsen är den kinesiske presidenten Xi Jinpings förste kock och Michelle Obama för ”The 2016 Healthy Lunchtime Challenge”.

hans.andersson@lrf.se eller 070-575 25 34.

bertil.ekerlid@ekerlids.com eller 070-696 10 57.