Embla är matpriset som lyfter det bästa i den lokalproducerade nordiska matkulturen med totalt 185 nominerade. Den 1 juni utses vinnarna i de sju klasserna. Sveriges finalister är:

Anette Gustawson, mjölkbonde från Billinge Gård i Norrtälje som med sitt äkta sätt får både elever och ministrar att lyssna. Nominerad till klassen Nordisk matkommunikatör.

Miljana Vulovic, kock och måltidspedagog på Hamilton förskola i Helsingborg. Hon odlar överallt, låter barnen vara med och kopplar samman råvaran med barnens favoritmat. Nominerad till klassen Nordisk mat till barn och unga.

Erik Nilsson och Anja Persson på Gunnarshögs gård, Österlen. Har utvecklat det 112-åriga jordbruket till ett nytänkande livsmedelsföretag med sin egenodlade och kallpressade rapsolja som huvudprodukt. Nominerad i klassen Nordisk råvaruproducent.

Pär och Johanna Hellström, Svedjan Ost i norra Västerbotten. I byn södra Svedjan bor 17 personer. Här tillverkar familjen Hellström, med sina 40 kor, en av Sveriges mest kända ostar, Svedjan Gårdsost, som har serverats på nobelmiddagen. Nominerad i klassen Nordisk mathantverkare.

Bondens skafferi, Skåne, är länken mellan producenter, kockar och handlare och får restauranger och butiker att komma närmare kundernas växande intresse för närodlad mat. Nominerad i klassen Nordisk Matentreprenör.

Arrangörerna för skidskytte-VM och alpina VM i Jämtland. 80 procent av maten som serverades till de cirka 200 000 gäster, publik och deltagare bestod av svenska råvaror. 100 procent uppfyllde de svenska djurskydds- och livsmedelskraven. Nominerad i klassen Nordisk mat till många.

Matrundan, Österlen. I elva år har de 42 företagen som ingår i Matrundan Österlen lockat turister med sin matproduktion. De har också deltagit på Grüne Woche för att marknadsföra Skåne som matdestination. Nominerad i klassen Nordisk matdestination.

– De här tillhör alla toppskiktet bland Sveriges råvaru- och matproducenter och bidrar verkligen till att vår svenska mat är internationellt känd, hyllar det närproducerade och är klimatsmart, säger Jan Ehrensvärd.

LRF och de övriga sex nordiska lantbruksorganisationerna, samlade i Nordiska Bondeorganisationernas Centralråd NBC, står bakom priset som delas ut vartannat år, första gången 2017. Embla är ett prioriterat projekt av Ny Nordisk Mat och finansierat av Nordiska Ministerrådet samt bondeorganisationerna för att stärka den gemensamma nordiska matkulturen och matidentiteten och öka intresset för nordisk mat utanför Norden.

Den svenska juryn, som tagit fram de sju bästa namnen ur de svenska nomineringarna består av stjärnkocken Fredrik Eriksson, köksmästare som driver de egna restaurangerna Långbro Värdshus, Jan Ehrensvärd, ledamot av LRFs riksförbundsstyrelse samt journalisten Lena Johansson, politiskchefredaktör på Land Lantbruk.

Pressbilder och mer info om de nominerade finns på www.emblafoodawards.com

För mer information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70 eller Auni Hamberg, projektledare Embla 070-277 00 85