Ostfestivalen är årets höjdpunkt för alla som älskar högkvalitativ svensk ost. På plats finns ett 40-tal gårdsmejerister från Vuollerim i norr till Malmö i söder med egna ostar, till exempel den så kallade Eldosten, den svenska motsvarigheten till halloumi. Programmet är välfyllt och innehåller såväl ostprovning ihop med både vin, öl och bubbel, som tävlingar där vinnare i sju olika kategorier ska utses, bland annat Icas innovationspris, Ostfestivalens svenska klassiker och Ostfestivalens godaste ost ”publikens val”. Därtill blir det live-ystning och musikuppträdanden.

Men det är inte bara själva osten som sådan som står på scenen. Nytt för i år är LRFs monter där alla nyfikna, stora som små, kan uppleva osten med alla sinnen samt bygga egna figurer med det mångsidiga livsmedlet. Alla barn som laborerar får ett eget diplom. I Ostlabbet på lör- och söndag finns också Maja Söderström och Adrian Macéus, kända från SVT:s julkalender ”Storm på Lugna gatan”, där de spelade Vilja och Leo. Besökande barn kan ta en selfie med skådespelarna och lyssna när de uppträder med sina nya låtar.
I Ostlabbet finns också mjölkbönder på plats som lotsar besökarna rätt bland alla sensationer. En av dem är Ingrid Sommar, som tillsammans med maken Henrik driver en mjölkgård med 135 kor utanför Västerås:

– Vi ska visa barnen möjligheterna med ost, låta dem få lukta, smaka och känna på detta spännande livsmedel. Ost är väldigt bra för barn som växer, den är komprimerad med mycket näringsämnen, säger Ingrid Sommar.

Lisa Ehde, chef för LRF Mjölk, tycker att Ostfestivalen är viktig, både som skyltfönster för den rika svenska ostkulturen men också för att lyfta de driftiga mjölkföretagen som förser mejerierna med råvaran, mjölken:

– Det här är ett fantastiskt tillfälle att hylla våra svenska mjölkproducenter. Kor är fantastiska som omvandlar gräs, som vi människor inte kan äta, till ett livsmedel som är bra både för hälsan och miljön. Svensk mjölk har låg klimatpåverkan och bidrar till biologisk mångfald och ekosystemtjänster såsom kolinlagring och pollinering. Dessutom är svenska mjölkproducenter motorn på landsbygden och varje mjölkbonde skapar i genomsnitt ytterligare fem arbetstillfällen.  

Ostfestivalen öppnar för pressen fredag den 15 februari kl 12, där det bjuds på invigning med lättare lunch och provsmakning av ost.

Pressanmälan: nathalie.werme@onemotion.se  

Portarna slås upp för allmänheten kl 14, fredag den 15 februari.

På söndag går LRF-medlemmar två för en, det gäller förköp via ostfestivalen.se.

Mer information: ostfestivalen.se