Klimatsmart byggmaterial - årets vinnare i Pitch & Match

”Enorm glädje, vi har skrivit historia idag”, säger Remi Loren från Ekolution i Malmö som vann årets ”Pitch & Match goes Bio”, näringslivstävlingen som arrangerades av Lantbrukarnas Riksförbund. ”Vi gör hälsosamma byggmaterial och kan bli en brygga mellan svenskt lantbruk och byggindustrin”, menar Remi Loren, VD på Ekolution.

Nu har andra upplagan av ”Pitch & Match goes Bio” avgjorts,  LRF:s svar på Draknästet med företag från den gröna näringen. Råvaran som kommer från naturen och lantbruket är klimatsmart, ger inget koldioxidavtryck utan skapar istället nya arbetstillfällen och stärker Sveriges bruttonationalprodukt.

Vinnaren Ekolution presenterade en hampafiberisolering som kan ersätta glasull och stenull i privata och offentliga byggnationer.

Svenska hus har i årtionden isoleras med glasull eller stenull och plastats in för att bli täta. Detta har gett upphov till sjuka hus och miljöer. Emissioner från mögel och bakterier i byggnadsmaterial, ofta orsakat av fukt, har gett negativa hälsoeffekter och svåra allergier.

– Detta kan vi ändra på. Allt för många har allt för längre drabbats av fukt, mögel och allergier. Vi jobbar med hus som andas. Friska hus som är hälsosamma och energieffektiva att bo och leva i, säger Remi Loren VD på Ekolution.

– Vi har ett nytt CO2-negativt byggsystem där vi isolerar med hampafiberisolering och hampakalk, en växt som svenska lantbrukare kan odla och dra nytta av när den gröna omställningen även sker i byggbranschen, tillägger han.

Remi Loren var överraskad, glad, och stolt över att Malmöföretsaget lyckats vinna LRFs pris för bästa marknadspotential inför andra företag från den gröna näringen, där juryn bestod av tunga aktörer från byggindustrin.

– Detta pris gynnar många. Eftersom vi använder ett biologiskt material från lantbruket blir det en gröda våra bönder kan odla och få avsättning för, vilket gynnar företagandet på landsbygden, säger Loren.

Även om startfältet var starkt blev isoleringsprodukten ett säkert val för juryn bestående av:

  • Karin Berglund, Nordisk Affärsområdeschef på Granngården (juryns ordförande)
  • Maria Andersson, Supply Chain Director på Kesko Sverige (K-Rauta, K-Bygg och Onninen)
  • Fredrik Skarp, Sales Director på Ahlsell
  • Linda Cusumano, teknisk specialist för teknik & hållbarhet på NCC

Den råvara Ekolution använder är industrihampa som förädlas till klimatsmarta byggmaterial, ett byggsystem som är CO2-negativt eftersom växten redan som planta binder mycket mer kol än vad som används för produktionen och transporten av isoleringsskivan. En riktig kolsänka.

– Vi ser fördelar rakt igenom. Det är ett naturmaterial till skillnad från övriga syntetiska och mineralbaserade isoleringar. Den är behaglig att jobba med, har inga farliga fibrer som irriterar hud eller fastnar i andningsorganen. Hampafiberisolering hjälper också vår planet att binda koldioxid och bidra till ett bättre klimat, säger pristagaren.

LRF:s vd Anna-Karin Hatt var tydlig i sitt inledningstal när hon slog fast att svenskt skogs- och lantbruk många gånger har svaren och lösningarna på de utmaningar och behov samhället har. Det finns en stor upptäckarlusta och innovationskraft bland landsbygdens företag.

– Tack till er som tänker ett varv till och skapar nyfikenhet för hållbara och klimatsmarta lösningar. Det är ni som får oss att se möjligheterna att kunna fasa ut material och lösningar som är skadliga. Här har vi en lokalproducerad, biobaserad produkt som är på väg att hitta en marknad, sa Hatt.

Årets tävling avgjordes helt digitalt där företag från den gröna näringen var uppkopplade i en sömlös sändning. Till vinnare av bästa presentation utsågs Jordinnovation från Östersund. De har utvecklat ett värmeljus i förnyelsebart material som dessutom är biologiskt nedbrytbart i hemkomposten, positivt när de 300 miljoner värmeljus som används i Sverige varje år skapar stora avfallsproblem.

Kontakt:
Remi Loren, Ekolution, 070-529 90 80, remi@ekolution.se, www.ekolution.se

Axel Häger, Jordinnovation, 070 667 19 92, www.jordinnovation.com

Niklas Bergman, LRF expert Resurseffektivisering, Miljö och Energi, 010 - 184 44 60

Karin Berglund, ordf, juryn, Nordisk Affärsområdeschef på Granngården, 040-22 69 20.

 

Bildtext 1: Remi Loren, Henrik Jacobsson och Naib Woldemariam på Ekolution
Bildtext 2: Remi Loren med juryn; Karin Berglund, Granngården, Maria Andersson, Kesko, Fredrik Skarp, Ahlsell och Linda Cusumano, NCC.