Tamar och Peter Larsson i Bohuslän hör till årets yngsta medaljörer. Peter blev delägare i föräldragården utanför Lysekil redan när han var 19 år. Tamar är uppvuxen i Saint Louis i USA och fick upp ögonen för Peter och korna när hon var au pair på en grisgård i trakten.

– Det känns viktigt att producera livsmedel. Det är ju bokstavligen tack vare jordbruken som människan lever. Jag tycker inte heller att vi ska importera mängder av mat när vi har bra förutsättningar för att producera här. Givetvis ska gårdarna miljöanpassas men vi kan inte ta bort korna helt. De gör mycket nytta och de har funnits här i så gott som alla tider, säger Peter Larsson.

Årets nordligaste medaljör är Herbert och Anna-Britta Nyman i Piteå kommun.

– Vi vill skapa arbete på landsbygden och vi har alltid sökt lokal arbetskraft till gården. Hit kommer unga som vill köra traktor eller jobba med djur. Bara på själva gården är vi i dag sju anställda på fem heltidstjänster. Vi anlitar också lokala hantverkare när vi behöver hjälp utifrån och gården är en viktig kugge i ett större maskineri.

Förra årets utdelning blev inställd på grund av pandemin. Därför är det nu 2020 års pristagare som får ta emot sina medaljer av kungen. Det är ännu inte helt klart när 2021 års medaljörer kommer att få sina medaljer, men planen är att de ska få komma till slottet för en likadan ceremoni i början av nästa år.

Vid samma tillfälle kommer Årets Mjölkföretagare 2021, Katarina och Anders Nilsson på Skråmereds gård i Halland, få ta emot sin utmärkelse av Kungen. Läs mer om dem här: Årets Mjölkföretagare™ 2021

Fakta om LRF Mjölks guldmedaljsutdelning:

LRF Mjölks guldmedalj är Sveriges högsta utmärkelse för leverans av mjölk av högsta kvalitet. För att få medaljen behöver mjölkbonden ha levererat kvalitetsmjölk i totalt 23 år. Sedan starten 1958 har medaljen överlämnats av en representant från Sveriges Kungahus och i år delas den ut av Kungen på Stockholms slott.

Årets 26 guldmedaljörer kommer från hela Sverige.

Lista över samtliga medaljörer.

Fakta om medaljörerna.

 

Fakta om svensk mjölkproduktion:

Sverige har idag cirka 3 000 mjölkgårdar och 300 000 mjölkkor. Varje mjölkgård skapar ytterligare åtta arbetstillfällen. Svensk mjölkproduktion har ungefär 60 procent lägre utsläpp av växthusgaser per kilo mjölk jämfört med genomsnittet i världen och är viktig för den biologiska mångfalden