Klimatpåverkan har beräknats från två olika tallrikar med den vanligast förekommande påskmaten. Den ena tallriken består av enbart svenska råvaror. Den andra med huvudsakligen importerade råvaror (där dock mjölken är svensk – importerad mjölk skulle gett ännu större klimatavtryck). De båda tallrikarna innehåller lika mycket näring och energi, men klimatpåverkan från den svenska tallriken är 24 procent lägre.

Underlaget till beräkningarna kommer från oberoende forskningsfakta. Nutritionsexpert Anki Sundin, som arbetar för LRF, har framförallt hämtat fakta från Öppna listan, ett utdrag från RISEs klimatdatabas för livsmedel (version 1.6), Clune et al (2017) och Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas.

I Sverige är produktionen av livsmedel i globalt perspektiv effektiv. Exempelvis har svensk mjölk 60 procent lägre klimatbelastning än det globala genomsnittet och nästan 27 procent lägre än det västeuropeiska. Dessutom är klimatet i Norden perfekt för betande kor. Korna äter en stor andel gräs, antingen genom att de själva betar om sommaren, eller som hö och ensilage om vintern. Svenskt kött har också en betydligt lägre klimatpåverkan än importerat kött från de flesta länder.

Påsktallriken från Sverige:

Innehåller:

3 köttbullar

3 små potatisar

2 filéer sill

1 skiva bröd med smör och ost

1 ägghalva

Gräddfil med rödlök och dill

Ärter, vitkål och morötter

1 glas mjölk

2 ordentliga gräddkolor

Klimatpåverkan: 1,5 kg CO2-ekv*

Påsktallriken baserad på import

Innehåller samma sak som den svenska förutom:

2 filéer fjordlax istället för sill

2 lite större, importerade potatisar än de svenska tre, som var lite mindre.

2 chokladpraliner istället för gräddkolor

Klimatpåverkan: 1,9 kg CO2-ekv**

Fotnot: *1,49 med två decimaler, **1,91 med två decimaler

 

Kontaktperson Ann-Kristin Sundin, nutritionsexpert LRF Mjölk, 010-184 41 85

ann-kristin.sundin@lrf.se