Anders Jönsson är LRF-medlem med gård som varit i släkten sedan 1400-talet. De bedriver inget jordbruk nu, men Anders är aktiv i kommunutvecklingsgrupper. För närvarande håller de på att jobba kring en tom skogsbruksskola med laboratorium. Kanske kan man börja med växthusodling och även plantodling inomhus. Även fiskeodling skulle kunna funka.

Man pratar möjligheter till jobb för alla de asylsökande som finns i kommunen. Det finns jobb i skogen, röjning, bärplockning mm. Det är en LAG-grupp som jobbar i Leader 3SAM som det heter.Just nu finns det i Ragunda Strömsund 400 flyktingar. De vill ordna varaktiga jobb, kanske kan de olika plantidéerna leda till försäljning i butik. Om det blir ökad inflyttning stärks kommunen, men för att få folk att stanna måste det finnas jobb och trivsel.

LRF-avdelningen Ragunda bestämde sig att vara med och stötta Friteaterföreställningen ”Den vackraste visan…” en rolig familjeföreställning även för dem som inte kan svenska. Man kontaktade SV och fick via dem kontakt med ett asylboende och kommunens flyktingrepresentant. 40 biljetter köptes via stöd från LRF-avdelningen och SV. Dessa delades ut till de som var intresserade på boendet och som ville gå med barnen. För att ingen skulle känna sig särbehandlad fick de, precis som alla andra stå i kö för insläpp på bygdegården där två föreställningar hölls. Det var alltså ingen skillnad på dem som gjort förköp, dem som köpte biljett på plats, eller dem fått sina biljetter. Totalt kom det 75 personer till de båda föreställningarna och 75 % var asylsökande från olika länder. Humorn i föreställningen gick hem.

Lärdomar

Gör en föreställning och ha fika efteråt så att man hinner få kontakt med familjerna. Man kan gärna ha någon form av samtalsledare och det måste vara en tolk med. Om man är bonde och vill ha kontakt med ev. praktik/jobbsökande, varför inte ta med foton på gården och visa hur det ser ut?

Gör tydligt att det är en biljett per person, inte per familj. Det kom fler vuxna än barn, och det var ju inte riktigt meningen.

SV har mycket verksamhet på plats för de asylsökande. Bland annat hantverk – dit svenska volontärer bjuds in. Svenskundervisning, basket mm.

Kälarne LRF omnämns som mycket aktiva. Där har bönderna verkligen jobbat stenhårt på att bygga upp sina gårdar så de håller för framtiden. De vill också vara aktiva i samarbetet med asylmottagningar.