Matlagning

Gemensam matlagning är ett bra sätt att lära av varandras kulturer och mattraditioner. Man kan ta kontakt med ett asylboende och bjuda in sig själv till deras verksamhet för att laga mat tillsammans. Ta reda på vad det finns för typ av matpreferenser innan och vad det kan finnas för svenska råvaror att bidra med i matlagningen. Kanske från den egna gården? Mat är ofta en isbrytare och gör det lättare att komma igång att prata.

Arrangera en skogsturné

Arrangera en turné i regionen. Nyanlända eller nya svenskar erbjuds att följa med på en busstur för att lära sig mer om skog och natur. Ett initiativ som ger ny kunskap och möjlighet att lära känna varandra. På detta sätt kan man visa att det finns jobbtillfällen inom skogen. Man kan berätta om allemansrätten och prata om allas förhållande till naturen.

Läs mer: Goda råd kring bussturné.

Odlingslotter

En bra kontakt med Sverige, naturen och lantbruket kan vara via odling. Upplåt en bit mark för odling där hobbyodling kan vara ett första steg till att sälja på torget.

Kulturarrangemang

Kontakta Studieförbundet Vuxenskolan (SV) och lyssna med dem om de har tips på kulturaktiviteter som fungerar i sammanhanget. SV är vana vid kulturarrangemang och har stort engagemang i svenskundervisning för flyktingar innan de fått asyl och börjat på SFI.

LRF samarbetar sedan länge med Friteatern. Familjeföreställningen "Den vackraste visan om livet självt...med Schäfern, Sprätten och Flugan" har spelats flitigt överallt i Sverige. Med humor, musik, trolleri och värme engageras båda vuxna och barn. Kunskaper i svenska behövs ej. Läs mer här.

Kadir Meral, lärare och ståuppare, leder samtal på syriska och svenska. Humor, allvar och värme utlovas. Tema utanförskap/integration/fördomar. OBS! Förutsätter att de som är inbjudna förstår syriska.

Efter eller i pausen på kulturarrangemanget är det lämpligt att ha fika så det finns utrymme för kontakt med familjerna. Man kan gärna ha någon form av samtalsledare och det måste vara en tolk med. Om man är bonde och vill ha kontakt med eventuella praktik-/jobbsökande, varför inte ta med foton från gården och visa hur det ser ut, och hur arbetsuppgifterna ska göras.

Kontakta Karin Wennerberg, kulturansvarig LRF för mer information. 08-787 53 66, karin.wennerberg@lrf.se