Per, hur ser läget ut hos er just nu?
- Det ser ut som i många andra delar av Sverige. Generellt kanske något bättre men det är stora lokala skillnader. Det är många som har det riktigt kämpigt och för varje dag blir det värre och värre. Resultatet kan bli att det är risk för katastrof till ren katastrof om det inte kommer något regn. Betena tar slut och jag prata med en lantbrukare som vill ha utslaktning nu för att förbättra läget för de kvarvarande djuren. Desto längre räcker fodret om man kan bli av med en del av dem.

Ni har börjat tröska?
- Ja tröskorna har börjat rulla. Det verkar som att vissa veteskördar är skapliga. Spannmålen är inte riktigt mogen men har torkat ned till 12–13 procent. Det varken rätt kvalitet eller kvantitet. Fast det är även väldigt stora skillnader mellan öst och väst och norr och söder. Jag kan ha fått en millimeter när grannen har fått 10 millimeter eller tvärtom. Det är en tickande bomb att det kan börja brinna i värmen och blåsten och det gäller att alla är på tårna i tröskningen.

Hur är stämningen?
- Det är ansträngt läge men jag tycker att många ändå har en plan och en enorm vilja att klara det här. Man har hittat arealer att slå och även tagit helsäd till grovfoder. Jag vill uppmuntra till att försöka byta kvalitéer och kvantiteter med varandra så att rätt foder kan hamna på rätt ställe. Vi måste göra vad vi kan för att hjälpa varandra.