LRF kommenterar Jordbruksverkets årsrapport om livsmedelsstrategin 2021
Jordbruksverkets utvärdering och uppföljning av livsmedelsstrategin - årsrapport 2021 visar många positiva trender för svenskt lantbruk men också viktiga förbättringsområden. Här har LRF sammanfattat sina åsikter om rapporten.
Bra med ökad produktion, men lönsamheten måste bli bättre. Det är glädjande att rapporten visar att svensk produktion ökat under senare år. Samtidigt behöver lönsamheten förbättras ytterligare.
Ökad produktion=ökad användning av insatsvaror. Rapporten lyfter fram miljöproblem i samband med ökad användning av växtskyddsmedel och mineralgödsel. (se exv sid 56, 59) I sig är det inte så konstigt att användning av insatsvaror ökar om produktionen ökar, det är tvärtom naturligt. Men vi behöver alla i lantbrukssektorn hjälpas åt att lyfta fram dessa samband och effekt av årsvariationer m m. Det är att svensk produktion fortsatt visar på en bra utveckling när det gäller resursförbrukning per producerad enhet.
Analys baseras på tre hållbarhetsben. Bra att analysen i rapporten baseras på hållbarhetens tre ben, ekonomi, miljö och socialt.
Öppnar för analys i alla led. Rapporten ger goda möjligheter att analysera livsmedelskedjans olika led, primärproduktion, livsmedelsindustri, handel och restaurang.
Övrigt:
I kapitel 4 (sid 73-111) finns en ganska grundlig uppföljning av handlingsplanerna i livsmedelsstrategin.
Kapitel 5 (112-135) analyserar den regionala utvecklingen.
I bilaga D (162-179) finns bra fördjupningssiffror kring primärproduktionen.