- Sverige ses som världseliten i hållbart lantbruk, säger Sofia Sollén-Norlin på Ekologiska lantbrukarna.

Här är den marknadsrapport som lanserades i samband med ekogalan.

Trots signalerna av en viss avmattning av ekologiskt så är Sverige ledande i norden. 38 % av maten i den svenska offentliga upphandlingen är ekologiskt. I Danmark är siffran 20 procent, i Finland 10 och i Norge endast 1 procent. LRFs eko-expert Elvira Forsström kommenterar de siffrorna här

Dagen innan eko-galan gick Eurostat ut med eko-siffror och även där visar det sig att Sverige är i täten. Eurostat har räknat på hur stor andel jordbruksyta som är ekologiskt. Österrike toppar med 24,1 %, följt av Estland, 20,6 % och Sverige 20,3 %. EU-snittet är 7,5 %.

-Vi ses verkligen som världseliten i hållbart lantbruk internationellt tack vare ekostatistiken, det märker jag så snart jag är i internationella sammanhang. Vi är även i topp i världen på andel eko-inköp i offentlig sektor och har en av de mest välfungerande, mest transparenta och med högst trovärdighet och har fungerat som en förebild för många andra länder. Vi borde vara ännu mer stolta över det här hemma i Sverige, säger Sofia Sollén-Norlin.