Nytt för i år är att det är fler kockar än tidigare på en semifinal, totalt tävlar 18 kockar i semifinalen i Helsingborg. Mästerskapet kommer att ha stort fokus på lokala och regionala råvaror från traktens bönder.  I år är temat odlaren & kocken. Tillsammans med odlare och kockar fördjupar vi oss i sorter, odlingsplatser och mognadstider för att hitta det unika som kockarna söker.

Kockar och restauranger i Sverige är idag mer intresserade av svenska råvaror jämfört med för några år sedan. De svenska råvarorna har tagit position i krogköken och på krogarnas menyer.

Sverige har bönder som kan leverera bra och säker mat samtidigt som allt fler kockar vill kunna berätta hur, var och av vem maten har producerats. Det här innebär nya affärsmöjligheter för båda parter. Genom Årets Kock vill LRF profilera den svenska råvaran och förstärka kopplingen mellan bonden och kocken.

Den senaste trenden i tävlingsbidragen är att recepten följer årstiderna med råvaror i säsong och att kockar aktivt söker kontakt med bönder som kan erbjuda unika produkter.

Årets Kock 2017 avgörs först i en semifinalen i november och slutligen i en final i början av 2017. Tre kockar kvalificerar sig direkt till final och tävlar om titeln Årets Kock. 

För mer information, vänligen kontakta;

Auni Hamberg, LRF
Projektledare livsmedelsevenT.
auni.hamberg@lrf.se

Tävlingsledningen i Årets Kock ändrade tävlingsåret 2016 antalet deltävlingar till två deltävlingar (istället för tre). Deltävlingen ”Sista chansen ” togs bort helt och hållet och ersattes med en uttagningstävling med matlagning. Årets tävlingsstruktur innefattar en deltävling, en uttagningsmatlagning och en final ( 2017). Nyhet är också att fler kockar än någonsin tas ut till semifinalen i Helsingborg. LRFs avtal innefattar en deltävling i höst för tävlingsåret 2017.