– Under de senaste fem åren ser vi en stadig ökning av namngivna svenska gårdar i tävlingsbidragen. Kocken och bonden har börjat hittar varandra på riktigt, säger Årets Kock generalen Hanna Halpern.

LRF arbetar med Årets Kock för att förstärka kopplingarna mellan bonden, kocken och maten. Svenska bönder kan leverera bra och säkra råvaror samtidigt som kockarna kan tala om hur, var och av vem maten har producerats.

– Det här är ett kvitto på att vi bönder gjort mat vi kan vara oerhört stolta över. Dessutom är det en möjlighet för fler kockar att hitta bönder som de kan göra affärer med, säger Helena Jonsson, förbundsordförande LRF.

Ingredienserna i deltagarnas maträtter:


Mejeri:

Almnäs bruk: Wrångebäcksost 

Bredsjö: fårostosten Bredsjö Blå 

Dalsspira mejeri: chevré

Goa Gård:  getmjölksost 

Gäsene mejeri: lagrad Gäsene ost, minimunk 

Hagelstad gårdsmejeri: gårdsost

Jürss mejeri:granbarksost 

Klövergården: Naturell fåryoghurt och fetaost 

Löts gårdsmejeri: hemkärnat smör, getmesost 

Norrmejerier: Västerbottenost 

Oviken ost: Kumminost 

Skattegårdens Lantost: getosten Geting 

Vilhelmsdals mejeri: getost, getmjölk och getfärskost 

Väddö gårdsmejeri: naturell yoghurt och crème fraiche 

Grönsaker och frukt:

Arvidssons handelsträdgård: persiljerot och grönsaker 

Forsberg Gris & Grönt: betor och rötter 

Ljungbyholms Fruktodling: päron

Ugglarps Grönt: morötter, betor, krondill, klotmorötter, Grön tatsoiört, rödbetskrasse  och blomkålhuvuden. 

Vikentomater: plommontomater 

Vätterblomman Trädgårdsmästeri: saltört  

Ås trädgård: steklökar 

Östragärde gård: champinjoner  

Ägg

Hargodlarna: ekologiska ägg 

Sjömarkens hönsgård: ägg

Kött

Löt gård: killing 

Vreta Kaningård: kaninsadel 

Lamm

Appeltorps Lamm & Vilt: lammsadel 

Skäftingsbacka: lamm 

Sortergården: lammsadel

Valnäs gård: lamm, lammsadlar och lammbringa

Fläsk

Domtagrisen: fläskkotlett och griskind 

Gårdsbutiken Thuressons: rimmade fläsklägg 

Olinge utegrisar: frigående olingegris 

Stommen Lång: Kotlettrad utan svål 

Nöt

Bjäre Rödkulla: kind och torkad toppbog 

Jämtlandsgården: njurtapp/slaktarbiff 

Skärgårdskött: oxrygg 

Ydre gård: ryggbiff 

Fågel

Bjärefågel: majskycklingar 

Hagby Gård: anka 

Vilt

Gudsmundsgården: vildsvin 

Koberg Vilt: dovhjort

Dryck

Kiviks musteri: äpplemust och calvados 

Lyckans Äpple: äpplemust 

Rudenstams: svartvinbärs nektar 

Rudus: äppelmust

Särtshöga Lillgård: äpplemust

Olja

Gunnarshögs gård: kallpressad rapsolja 

Sänkdalens gård: rapsolja