Av alla deltagare i årets tävling har cirka 70 procent någon direkt koppling till landsbygden, antingen att man kommer från landet eller har flyttat ut på landet. Detta är något som leder tankarna till en ökad närhet mellan bonden och kocken, något som även är LRFs tanke med värdskapet.

I LRFs monter, Bonden & Kocken (Unika svenska smaker), får besökare, branschfolk och kockar chansen att träffa lantbrukare med en regional koppling för att knyta värdefulla kontakter och chansen att initiera eller fördjupa samarbete. 

Råvaror

Årets upplaga av tävlingen innehåller sammanlagt 114 unika recept varav två stycken är helt vegetariska för första gången i Årets Kocks historia.
Den absolut vanligaste råvaran är annars gris följt av röding och kyckling, men många recept innehåller också vilt, så som rådjur.

- Det är mycket spännande att grönsaker tar en allt större del av tallriken och att det till och med har skickats in helt vegetariska rätter.
Det är något av ett trendbrott i detta sammanhang, säger Hanna Halpern, VD för Årets Kock.

- Att gris är den populäraste råvaran tror jag har att göra med att den svenska grisen har uppmärksammats mycket under de senaste åren.
Det är också intressant att notera att landsbygden påverkar dagens kockar. Majoriteten har en koppling till landet, antingen är man född på landet eller så bor man på landet, avslutar Hanna Halpern.

Vill du veta mer om semifinalerna? Klicka på länken nedan.